Отпечатвайте всички нужни етикети за транспорта и логистиката със специализираните принтери Brother.

Гвоздейков:БДЖ и НКЖИ търсят служители

12.09.2023

Гвоздейков:БДЖ и НКЖИ търсят служители

Над 2 300 служители не достигат в НКЖИ и БДЖ.

[✕]

Заедно със синдикатите ще работим за реални реформи в сектора, които да не са само на хартия. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на Учредителен конгрес на нова федерация на транспортните синдикати към КНСБ.

„Само в държавните дружества БДЖ и НКЖИ работят почти 20 000 служители, а ако включим и другите видове транспорт, това число ще нарасне в пъти”, каза още Георги Гвоздейков. По думите му за последните десет месеца служителите, които са напуснали системата на НКЖИ, са 884, а БДЖ – 788 човека.

„Правителството и синдикатите имаме обща цел – по-добри условия на труд и достойни възнаграждения за работещите в сектора. Защото ежедневно се сблъскваме с липсата на квалифицирани работници. Към момента липсата на работници в НКЖИ е 1260 човека, а в БДЖ има недостиг на 1100 човека“, посочи министър Гвоздейков. „Геополитическата ситуация създава възможност за огромни инвестиции в транспортния сектор. Работим усилено с нашите съседи от Гърция и Румъния, за да надградим съществуващата и да създадем нова инфраструктура за автомобилен, за жп транспорт и връзки с пристанищата и летищата. Модернизацията на транспортния сектор също ще го направи по-привлекателен и перспективен за младите хора“, обясни още транспортният министър, цитиран от пресцентъра на МТС.

<< Обратно към новините