И държавата очаква остър дефицит на логистици

14.03.2023

И държавата очаква остър дефицит на логистици

Специалността Логистика на товари и услуги бе прибавена към Списък с очакван недостиг на пазара на труда за следващата учебна година.

Предложението за включване на специалността „Логистика на товари и услуги“ като такава с очакван недостиг на специалисти е на Националното сдружение на българските спедитори (НСБС). Сдружението е предложило добавянето в тези списъци още шест специалности, ключови за индустрията. А именно:

1. Шофьор, куриер;
2. Водачи на тежкотоварни автомобили;
3. Планиране и управление на логистични процеси;
4. Водач, електрокар;
5. Водач, мотокар;
6. Работник, товаро-разтоварна дейност.

„За съжаление Министерски съвет е преценил, че те не са проблемни“, казват от НСБС по повод отказа на държавата да съдейства за решаването на бъдещи кадрови кризи.

Общо 84 са специалностите, потвърдени от МС като такива „с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда“. Обучението по тях ще се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици. Ще се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в VIII клас.

Специалности, защитени от държавата

Междувременно от МС обявиха, че нови десет специалности влизат в Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година. Седем от тях са от професионално направление „Строителство“, като една от тях е „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“.
Защитените от държавата специалности от професии стават общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната.

<< Обратно към новините