Amazon поръча над 1000 камиона Iveco

18.11.2021

Amazon поръча над 1000 камиона Iveco

Iveco обяви, че гигантът в онлайн търговията Amazon е приел доставката на първата партида от 216 камиона S-Way, които работят на компресиран природен газ. Превозните средства ще се експлоатират от партньорите на Amazon в Европа.

[✕]

Поръчани са още 848 бройки от този модел, като доставките им ще започнат в средата на 2022 г. Общо Amazon е поръчала 1064 камиона, които се задвижват от двигатели FPT Industrial Cursor 13 Natural Gas, и са оборудвани с 1052-литрови резервоари за сгъстен природен газ CNG.

Според Iveco се очаква камионите да постигнат пробег от 620 км между две зареждания с гориво. 848-те бройки, предвидени за доставка през 2022 г., ще включват и Iveco Driver Pal - бордовият говорещ спътник на шофьора, оборудван с функциите на Amazon Alexa.

Коментирайки сделката, Герит Маркс, назначен за главен изпълнителен директор на Iveco Group, каза:

„Ние сме пионер в технологиите за задвижване на газ в продължение на 25 години и разработваме решения, които позволяват на операторите да направят значително намаляване на емисиите си. Сътрудничеството с глобални компании-лидери като Amazon е доказателство за функционалността на нашите иновативни продукти и непреклонния ни ангажимент към целта на бранша да се декарбонизира транспорта до 2050 г.

Iveco Group ще продължи да бъде водещ производител при двигателите с вътрешно горене, работещи с възобновяеми горива. В момента това е единственото жизнеспособно налично и мащабно решение на пазара за намаляване на емисиите. Нека не забравяме, че един камион CNG, задвижван от биометан, може да намали емисиите на CO2 с до 95% при измерване на целия цикъл well-to-wheel, и ефективно допринася за процеса на декарбонизация.“

<< Обратно към новините