Нов завод заработи в Благоевград

08.10.2021

Нов завод заработи в Благоевград

С официалната церемония бе открит нов завод на германската ĸoмпaния Оттобок в Благоевград зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти.

[✕]

На откриването присъстваха президентът на Република България Румен Радев, министърът на икономиката Даниела Везиева, посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, както и представители на немската компания.

Оттобок“, която е международна компания за медицинска техника, планира да инвестира над 10 млн. евро и да създаде 300 работни места. Производственият процес вече е стартирал като са наети 225 български специалисти. Заедно с производствените бази на компанията в Германия и Австрия, Благоевград ще стане част от най-големите взаимосвързани производствени предприятия на фирмата.

Компанията стартира бизнеса си още през 1919 г. Дружеството оперира в близо 60 държави и дaвa paбoтa нa над 8000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988г. и е един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти. В завода в Благоевград ще има няколко различни производства, като вече е стартирало производството на ортези. Ще се произвеждат и сглобяват протези за крака, коленни стави и структурни части, както и текстилни изделия ортези и протези.

По време на посещението си в Благоевград министърът на икономиката Даниела Везиева проведе среща и с кмета на града Илко Стоянов. Двамата обсъдиха възможности за развитие на местната икономика и бъдещи проекти, които да бъдат реализирани от общината, с подкрепа на държавата. Сред основните акценти по време на срещата бе необходимостта от реализиране на Индустриална зона, привличане на инвеститори и осигуряване на нови работни места в областния център.

<< Обратно към новините