Започна ремонт на моста над р. Марица

16.11.2020

Започна ремонт на моста над р. Марица

Започна поетапният ремонт на моста над р. Марица при 119-ти км на път II-66 Чирпан - Поповица, между селата Мирово и Милево

[✕]

Причина за влошеното състояние на съоръжението е значителното понижение на речното дъно след изземването на големи количества кариерни материали /пясък и чакъл/ от р. Марица. Първият етап от ремонта предвижда аварийни дейности по долното строене, които да спрат деструктивните процеси, да възстановят носещата способност и да осигурят дълготрайната експлоатация на съоръжението. Проектът включва пилотно укрепване на стълбовете на моста и изграждането на временен праг на речното дъно. При строителните работи временна дига ще отклонява водите на реката, докато се укрепи съоръжението с пилоти с дължина 12 м и със стоманобетонен фундамент /ростверк/. Ще бъде изграден и временен праг, чрез който ще се укрепи речното дъно, ще се вдигне нивото на реката и ще се забави нейното течение.

До завършване на ремонтните дейности остава ограничено преминаването по моста на камионите над 12 т. Тежкият трафик се пренасочва по алтернативни маршрути. В посока Поповица тежкотоварните автомобили над 12 т се насочват при кръстовището между път II-66 и път III-666 към АМ Тракия. В посока Чирпан камионите над 12 т се насочват по път I-8 или към АМ Тракия при пътен възел Скобелева майка в Пловдив. Превозните средства до 12 тона преминават по моста като скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч.

[✕]


Предвижда се до края на тази седмица да започне и ремонтът на близо 18,5 км от път II-66 Стара Загора – Чирпан, в участъка между Богомилово и пътен възел Чирпан – Изток на АМ Тракия. Ще бъде подновена асфалтовата настилка, а където е необходимо ще се ремонтира пътната основа. Планирано е подобряване на отводняването, оформяне на банкетите, полагане на бордюри, почистване на крайпътната растителност, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Строителните работи започват през тази и ще продължат през следващата година. Срокът за изпълнението им е до края на юни 2021 г.
 

<< Обратно към новините