НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. ЛОГИСТИКА! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Откриха най-големия и модерен логистичен хъб в България

12.09.2019

Откриха най-големия и модерен логистичен хъб в България
Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания, Ян Бьо, президент и изпълнителен директор на JYSK, Бойко Борисов, министър-председател и Емил Караниколов, министър на икономиката

С официална церемония датската верига за стоки за дома JYSK откри своя дистрибуционен център в Божурище. Компанията инвестира в проекта над 107 млн. евро.


Дистрибуционният център край София е осмото логистично съоръжение на скандинавската компания в Европа. Той е най-големият логистичен хъб у нас. В момента от него се доставя стоки до 80 магазина в България, Гърция и Сърбия. Общата площ на дистрибуционния център е 95 хил. кв.м, а площта на парцела е 303 хил. кв.м. Пълният капацитет е от 122 000 палетоместа. Безспорно, най-значими са двете напълно автоматизирани и работещи без човешка намеса кули (highbays). Те се издигат на 45,5 м височина. От хъба ще тръгват по минимум 4 камиона на всеки 10 минути.


[✕]


Още този месец да започнат доставките до Румъния. Планира се до края на годината да започнат да се извършват доставки до Босна и Херцеговина, а постепенно до 2020 г. да се обхванат и всички онлайн доставки в региона. Когато дистрибуционният център заработи с пълния си капацитет, ще обслужва над 320 магазина на Балканите. Работните места ще са над 200.„Дистрибуционният център в Божурище е построен с най-съвременните технологии и за момента е най-модерният в целия регион. След цялостното му внедряване във функционирането на веригата по снабдяване, ще се усетят множество предимства не само за магазините ни, но най-вече за нашите клиенти, както и за околната среда“, обясни Ян Оливър-Шмидт, логистичен мениджър на ДЦБ JYSK. Датската компания ще спести годишно над 10 млн. километра от стоки, транспортирани в региона.

„Това е важен ден за JYSK. Надявам се, да бъде важен ден не само и за Божурище, но и за България и икономическото й развитие. Горди сме, че представители на правителството, които са днес с нас, успяха да уважат поканата ни, за да отпразнуваме заедно този момент“, сподели по време на откриването Ян Бьо, президент и изпълнителен директор на JYSK.

„В следващия бюджет ще бъдат предвидени поне 50 млн. лв. за изграждането на нов Околовръстен, който ще свързва бул. „Царица Йоанна“ с Божурище, а от тук и с магистралата към Сърбия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.За тази мащабна инвестиция, JYSK България бе отличен с наградата „Инвеститор на годината“ 2018.

<< Обратно към новините