НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. ЛОГИСТИКА! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

С над 60 % се е увеличил българският износ за Саудитска Арабия

09.09.2019

С над 60 % се е увеличил българският износ за Саудитска Арабия

Българският износ за Саудитска Арабия се увеличава с над 60 % и достига 24.9 млн. щ. д. за първите шест месеца на 2019 г., спрямо същия период за 2018 г.

Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова в рамките на Българо-саудитски бизнес форум, които се проведе в София, съобщават от Министерството на икономиката. Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството по линия на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият зам.-министър се срещна с ръководителя на делегацията д-р Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество по линия на инвестициите и на засилване на търговията.

Двамата се обединиха, че целта на тези форуми е увеличаване на взаимния стокообмен, който не съответства на възможностите на двете страни и през последното десетилетие се движи около 100 млн. щатски долара, както и че откриването на българско посолство в Рияд в края на октомври ще благоприятства икономическото сътрудничество.

[✕]


Стартирани са преговорите за сключване на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Саудитска Арабия, както и институционализирането на смесена комисия по икономическите въпроси между двете страни. Очаква се тя да се утвърди като форум за оперативен диалог в сферата на икономиката. По думите на икономическият зам.-министър, данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

<< Обратно към новините