22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Австрия планира да повиши тол таксата за камиони Евро-6

10.07.2019

Австрия планира да повиши тол таксата за камиони Евро-6

Въпреки че австрийският министър на транспорта Норберт Хофер увери обществеността през март, че подобно повишаване няма да се случи, на 5 юли Гюнтер Редер от Австрийската федерална стопанска камара (WKÖ) разкри, че предстои увеличение на пътната такса за камиони покриващи еконормата Евро-6.

[✕]

След като Австрия има ново правителство и съответно нов министър на транспорта, властите в страната решиха да повишат пътните такси за камионите покриващи еконормата Евро-6. Очаква се увеличението да бъде 4% и по всяка вероятност ще влезе в сила от началото на следващата година.

Председателят на Асоциацията за транспорт на товари към Австрийската федерална стопанска камара (Wirtschaftskammer Österreich - WKÖ) Гюнтер Редер не скри своето разочарование. „Жалко е, че договорите и ангажиментите на политиците към превозвачите очевидно не означават нищо“, каза Редер, коментирайки подготвяното увеличение. Той разкритикува факта, че сегашното правителство не спазва обещанието дадено от предишното такова през 2017 г.

[✕]


Според Редер приходите от магистралните такси намаляват. Това е така, защото броят на камионите, които отговарят на по-ниски емисионни стандарти също намалява. Поради тази причина новото австрийско правителство е решило да повиши цените за най-чистите камиони, тези отговарящи на стандарта Евро-6. Според него повишението е почти сигурно, че ще бъде прието, което означава, че превозвачите имат половин година, за да се подготвят и да планират по-високи разходи за транспорт.

<< Обратно към новините