22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Отстъпките за тол таксите в Германия са законни

07.02.2019

Отстъпките за тол таксите в Германия са законни

Данъчната отстъпка, която Германия предлага на шофьорите си като компенсация за тол таксите по магистралите, не дискриминира чуждестранните водачи.

Въпросът е внимателно следен заради федералния закон от 2015 година, с който Германия наложи такса за използването на националните магистрали от местни и чуждестранни шофьори, чрез която се събират средства за поддръжката им. Германските шофьори плащат годишна такса, стигаща до 130 евро, а таксата за чуждестранните водачи зависи от времето, през което са използвали германската магистрална мрежа и може да е между 2,50 и 55 евро. Местните шофьори са компенсирани чрез отстъпка от данъка за автомобилите им, но не и шофьорите от други страни.

Австрия и Холандия започнаха дело пред Съда на Европейския съюз с твърдение, че комбинацията от тези разпоредби дискриминира чуждестранните водачи в Германия. Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз Нилс Вал отхвърли твърденията им, тъй като според него многостепенната структура на таксата за чуждестранните шофьори се основава на предположението, че те използват германските магистрали по-малко от германците. „Искът на Австрия срещу германските данъчни отстъпки се основава на фундаментално неразбиране на понятието дискриминация“, каза Вал

Чуждестранните шофьори може да бъдат обложени с други такси в съответните си страни на пребиваване, но от тях никога няма да се изисква да плащат германския автомобилен данък от 130 евро, посочва адвокатът. „Австрия освен това не е успяла да покаже, че тези разпоредби възпрепятстват свободното движение на стоки и услуги и общата транспортна политика“, допълва Вал.

Германският министър на транспорта Андреас Шойер приветства позицията на Вал. Според министъра тя потвърждава, че при германската такса няма дискриминация въз основа на националността.

След оповестяването на мнението на генералния адвокат, Австрия се зарече да потърси подобни такси и данъчни отстъпки за собствените й пътища, ако Съда на Европейския съюз в крайна сметка отсъди в полза на Германия. Сега делото отива при съдиите на Съда на Европейския съюз в Люксембург. Мненията на генералните адвокати по принцип не са обвързващи, но съдиите като цяло следват позицията, изложена в тях.

<< Обратно към новините