22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Искаме нулеви мита между България и Македония

05.02.2019

Искаме нулеви мита между България и Македония

Ще се работи за нулеви митнически тарифи между България и Република Северна Македония.

Това стана ясно след срещата на министър - председателите на двете страни, която се състоя в София. По най-бързия начин ще искаме сертифициране от ЕК, заяви премиерът Борисов. Той прогнозира, че, ако това се случи, стокооборотът между двете страни, който в момента е 605 млн. евро, веднага ще мине 1 млрд. Това ще стане, защото много от българските офиси на чуждестранни компании имат интерес да инвестират и в Македония, тъй като тук са им логистичните офиси. Според Борисов, трябва да се направи така, че стокооборотите да увеличават доходите, да се развиват икономиките и свързаността между тях.
Премиерът Борисов подчерта, че Българското председателство остава в историята с това, че сложи темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички държави в света го отчитат – и тези, които много не ни обичат, и тези, които ни обичат. Това е факт“, заяви българският министър-председател. Той посочи, че благодарение на поставената тема и макар никой да не е вярвал, само за една година България и Македония са се разбрали, както и - Македония и Гърция.
„И на мен не ми се вярваше. 27 години чакат и изведнъж с Българското председателство всичко стана за 6-7 месеца. Е, дали е случайно?“, заяви премиерът Борисов. Той добави, че избирайки тази трудна тема, сме дали големи перспективи на нашите съседи, а това индиректно е важно за стабилността, търговията, просперитета, доходите, образованието, туризма, енергийната свързаност.
„Някои казваха, че само си приказваме за Коридор № 8. Ама чувате - стотици милиони евра от Европейския съюз, от Европейската комисия, от Световната банка. Строи се вече. Така не вярваха и в България преди години, че ще има магистрали. Но те се изтърколиха две-три години - и ще стане факт“, каза още в изявлението си министър-председателят Борисов.

<< Обратно към новините