22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Впечатляващ ръст на пазара за автомобилни превози в Европа

04.12.2018

Скоростта на растеж вероятно няма да се повтори до 2022 г.

Впечатляващ ръст на пазара за автомобилни превози в Европа

Силното представяне на европейската икономика доведе до впечатляващ ръст на превозите на стоки по шосе за 2017 г., твърди доклад на Ti - водещ доставчик на маркетингови проучвания за глобалната логистична индустрия.

Увеличението е с 4,5% на годишна база и е най-бързото от 2009 г. насам. Нещо повече - ускорението продължава и през 2018 г. като очакваният ръст за цялата година е 5,8%, като товарните обеми се увеличават с 3,5%. Както вътрешните, така и международните пазари на услуги за карго автомобилни превози се възползваха от подобряващите се икономически условия, в чиято основа стои силното производство, се посочва в доклада.

За България данните сочат 4,7% ръст за първото полугодие на 2018 г.

И все пак на хоризонта има облаци. Цените растат с по-бърз темп отколкото в предишни години. След като стойността на петрола се възстанови след спада от 2015/2016 г., средните цени на дизела се увеличили с близо 9% през 2017 г. и с 6,4% през първите шест месеца на 2018 г. Проблемите с пазара на труда, покачващите се тол такси и умерения, но все пак устойчив инфлационен натиск също допринасят за ръста на стойността на услугата превоз на карго.

Поглеждайки напред тази скорост на растеж на пазара вероятно няма да се повтори. От Ti прогнозират реален комбиниран годишен ръст от едва 2,7% за периода 2017-2022 г. Посочва се още, че съществуват много предизвикателства пред европейската икономика, като покачване нивата на дълговете, безработица, протекционизъм и премахване на паричните стимули. Увеличение на цените на дизела, разходите за труд, тол таксите и винетките също имат потенциал да потиснат търсенето или да принудят товародателите да търсят други алтернативи като например превоз по вода на къси разстояния или жп транспорт.

Според автора на доклада Вики Кечаровска недостигът на водачи, Brexit, разходите за гориво, новите изисквания за логистика в областта на електронната търговия и нарастващата конкуренция от страна на новосъздадени фирми са ключови рискови фактори, на които също трябва да се обърне внимание. Въпреки настоящия силен пазар, има много краткосрочни и средносрочни предизвикателства, които да бъдат управлявани от операторите на товарни превози, предупреждава тя.

<< Обратно към новините