22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

BVL: Логистиката се адаптира към националния протекционизъм

05.11.2018

BVL: Логистиката се адаптира към националния протекционизъм

Експертите по логистика смятат протекционизма и наказателните тарифи за явна заплаха за международната търговия. Това сочи скорошно проучване на базираната в Германия асоциация BVL и международния форум transport logistic.

От бранша се чувстват дори по-засегнати, отколкото са заетите в сектор търговия. И все пак логистиката вече предприема стъпки за адаптиране. Нов уебсайт на BVL Flows and Tolls предоставя широк спектър от информация по тази тема.

В изследването, озаглавено "Актуални предизвикателства в международните вериги на доставки", са се включили над 550 специалисти по логистика от контактните групи на изложението transport logistic и организацията BVL. "Отговорите потвърдиха обществената нагласа, че протекционизмът и общите наказателни тарифи представляват заплаха пред международните сделки и че санкциите трябва да бъдат внимателно подбирани за всеки отделен случай", обясни д-р Кристиан Гротемайер, управляващ директор на BVL.digital, дъщерно дружество от Bundesvereinigung Logistik (BVL). "Изненадващо е, че само 21% от респондентите, представители на търговията, смятат, че са силно или тежко засегнати от препятствията във външната търговия. Докато в логистичния бранш делът на обезпокоените достига 31%", добави той.

Най-значими са трансатлантическите отношения

Всички лица, участващи в проучването, са единодушни, че търговското партньорство между САЩ и ЕС е от изключително значение. 58% от анкетираните в Германия и 60% от респондентите от други страни заявяват, че качеството именно на тези търговски взаимоотношения е "много важно" или "важно" за техния бизнес. На никое друго търговско партньорство не се придава такава значимост. Запитаните виждат решението в добрия мениджмънт на логистиката и веригите на доставки. Единадесет процента от запитаните заявяват, че вече са оптимизирали изцяло своите вериги на доставки, а 62% планират да извършат това в близко бъдеще.

<< Обратно към новините