22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Първото изложение за електромобили у нас

14.09.2018

Първото изложение за електромобили у нас

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 отвори врати в Sofia Ring Mall.

До 16 септември (неделя) посетителите могат да видят изцяло електрически модели на Tesla, Jaguar, Renault, Nissan, Kia, Volkswagen, Hyundai, Sin Cars, Inokim, Ecobike, Jonway, Wellow Taxi – електрически велосипеди, лекотоварните автомобили Metro 500 и триколесните лекотоварни превозни средства на българската компания Телком Инженеринг, зарядни станции на Legrand Electric и Елпром ЕМЗ ШАБЛА, както и прототипа на Team Formula Student BG от Техническия университет - София.

По време на изложението за първи път пред българската публика Hyundai представя електрическия кросоувър Kona Electric, който посетителите могат да пробват в тест драйв.

ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 бе разгледано от председателя на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание Ивелина Василева и открито от заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев. „Мотото на изложението „Предизвикай бъдещето“ е пожелание, но и обещание“, каза зам.-министър Кънчев при откриването на конференцията „Развитие на електромобилността в България“ в Cine Grand. Зам.-министър Кънчев подчерта, че схемата на Националния доверителен екофонд е първата, която цели да насърчи използването на електромобили от централната и териториалната администрация на изпълнителната власт. 43 проекта в обществения сектор се изпълняват по програмата в момента, а набирането на проекти тази година ще приключи на 1 октомври.

Сред експонатите има и любопитни български разработки.Компанията Телком Инженеринг е български производител, при това с модел, чиято конструкция е разработена и изпълнена изцяло в базата на предприятието. Триколесните компактни електрически превозни средства се предлагат в различни варианти: фургони (от 1,7 до 2,4 куб.м), бордови и платформи. Те са подходящи за градска логистика, комунални услуги, за разносна търговия, мобилно предлагане на храни и напитки, за обслужване на затворени пространства, за селскостопанска дейност. Електродвигателят е с мощност 1 кВт, задвижва се от батерия и фотоволтаични панели. Според производителя пробегът с едно зареждане е около 70-80 км, като конструктивната максимална скорост е ограничена на 40 км/ч.
По време на изложението се представя и лекотоварен малък камион Sevic 500, в Икономическа зона Тракия (ТИЗ) край Пловдив, който също ще се предлага в различни закрити и открити версии. Той също е с изцяло електрическо задвижване и обявените цени започват от 15 000 евро.

<< Обратно към новините