22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Премиера на концептуалния ван Mercedes-Benz VisionURBANETIC (+видео)

11.09.2018

Премиера на концептуалния ван Mercedes-Benz VisionURBANETIC (+видео)

Mercedes-Benz отново прекрачи в бъдещето. На специално събитие за развитието на градската мобилност Mercedes-Benz Vans, лекотоварното подразделение на немския гигант, представи подробности за концептуалния електрически и автономен Mercedes-Benz Vision URBANETIC.


Футуристичната премиера се състоя в BellaCentret в Копенхаген. Мястото не бе избрано случайно. Датската столица е един от най-екологично ориентираните градове в Европа, с високоразвита и хармонична инфраструктура, насочена към хората и техните потребности. Свидетели на разкриването на бъдещите планове на Mercedes-Benz станаха стотици журналисти от целия континент, сред които и редактор от списание КАМИОНИ.

VisionURBANETIC отразява виждането на Mercedes-Benz за бъдещето на транспорта на стоки, товари и хора в големите градове и за начините, по които то може да бъде осъществено. Ние вече не сме просто производители на камиони, а предлагаме цялостни решения за градската среда - от проучването и анализите, до осъществяването им, заявяват от Mercedes-Benz. Според специалистите на компанията, ако градовете се разглеждат като живи организми, транспортът не е добавка към тях, а част от организма. Така, че превозните средства не могат да се разработват и разглеждат отделно от инфраструктурата, защото те са молекулите, които помагат на организма да живее.

Всъщност VisionURBANETIC е развитие и надграждане на стартираните преди няколко години програми на немския концерн adVANce и CASE (Connectivity, Autonomous, Share & Service, Electromobility - свързаност, автономност, споделеност и услуги, електромобилност). По тях вече бяха представени редица детайли, а огромна част от идеите залегнали във футуристичния ван на бъдещето - VisionVAN вече са внедрени в новото поколение на лекотоварния бестселър Mercedes-Benz Sprinter.

А всичко това, включително и концептът VisionURBANETIC е разработено след задълбочено изследване на нуждите и мненията на клиентите, бизнеса и обществото.

Естествено VisionURBANETIC е изцяло електрически и напълно автономен - изобщо няма шофьор. Обичайното място на водача се използва за по-голяма пътниковместимост или по-голям товарен обем. И тук е най-голямата революция.С модулната конструкция на VisionURBANETIC се слага край на разделението между пътнически и лекотоварен автомобил. Ванът на бъдещето има платформа, подобна на скейтборд, с дължина 5,14 м, върху която автоматизирано и за няколко минути се монтира надстройка за превоз на до 12 пътници или фургон за транспорт на стоки с дължина 3,7 м. По този начин, казват създателите на концептуалния модел през деня VisionURBANETIC може да се използва за превоз на хора, а през нощта - за дистрибуция и транспорт на стоки. Автономният автомобил комуникира с инфраструктурата и другите участници в движението, дава светлинни сигнали с различна честота и цвят при потегляне, движение и спиране, следва зададения маршрут, може да бъде открит или извикан с мобилно устройство, а пасажерите могат да отворят вратата, за да се качат с най-обикновен QR-код в мобилния си телефон, което на практика е билетът им.Всичко това ще съдейства за намаляване на градския трафик, за повишаване на безопасността в движението и на качеството на живот в населените места, казват от Mercedes-Benz. Логистиката пък ще премине на съвсем ново, непознато до сега ниво.

Голяма част от услугите и функциите за споделяне, автономност и свързаност, заложени в концепцията на VisionURBANETIC вече са тествани и в реални условия с различни продукти на Mercedes-Benz. Като например, услугата за споделено използване на пътнически ванове в САЩ и няколко европейски града.

Повече - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините