22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Изграждат нов завод за кабели в Шумен

11.09.2018

Изграждат нов завод за кабели в Шумен

САРК България АД, дъщерна на турската група Sarkuysan, ще инвестира 17 млн. лв. в изграждането на завод за медни проводници в Шумен.

За този проект фирмата получи сертификат за инвестиция клас А на по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) лично от министъра на икономиката Емил Караниколов. Предвижда се в предприятието да бъдат открити 40 нови работни места.
В завода ще се произвеждат електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.
Предприятието, което ще се изгради в индустриалната зона на гр. Шумен, ще е с обща площ 69 000 кв.м. и ще бъде оборудвана с щадящи околната среда модерни машини, напълно съответстващи на съвременните технически изисквания. Местата за производство и административните сгради ще заемат около 7400 кв. м. Очаква се заводът да заработи до 5 години.
От началото на 2018 г. по ЗНИ са издадени 15 сертификата тринадесет за клас А, един за клас Б и един за приоритетен инвестиционен проект. Общо предвидените инвестиции възлизат на 690,316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1316 нови работни места. 6 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

<< Обратно към новините