22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Германия ще стимулира жп товарните превози с 500 млн. евро

01.08.2018

Германия ще стимулира жп товарните превози с 500 млн. евро

Европейската комисия одобри предложена от Германия схема, чрез която железопътни компании да бъдат стимулират да инвестират в технологии за енергийна ефективност.

Благодарение на нея ще се насърчи прехвърлянето на товари от автомобилен към релсов транспорт, което ще допринесе значително за намаляването на CO2 емисиите.

През януари тази година Германия представи на Комисията схема за предоставяне на подкрепа от правителството за инвестиции в технологии, които ще направят жп превозите по-конкурентни и природощадящи.

Общият бюджет на инициативата е 500 млн. евро. Дейностите по схемата ще се изпълняват от 2018 до 2022 г.

Държавната помощ, подкрепена от ЕС, ще бъде в полза на компании, предлагащи жп транспортни услуги с електрически локомотиви. Те ще могат да бъдат компенсирани с до 50% за разходите, направени за инвестиции като например закупуване на модерен енергоспестяващ подвижен състав, включващ хибридни локомотиви или автоматизирани решения, които позволяват на железопътните транспортни компании да увеличат своята енергийна ефективност.

За да се възползват от тази субсидия, жп транспортните компании трябва да реализират за година поне 1,75% подобрение в своята енергийна ефективност. От 2020 г. тази енергийна ефективност трябва да се повишава поне с 2% за всяка следваща година.

<< Обратно към новините