22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Uber се отказва от безпилотния камион

01.08.2018

Uber се отказва от безпилотния камион

Uber е решила да се откаже от програмата за разработка на безпилотен камион. Американската компания е решила да концентрира усилията си към проектите си за автономно движещ се лек автомобил.

Това съобщи ръководителят на високотехнологичните разработки в Uber Ерик Мехофър. По думите му компанията намира за най-правилно да съсредоточи енергията и опита на целия екип към автомобила без шофьор. През март Uber обяви, че започва да пуска по пътищата на Съединените щати автономни камиони за превоз на стоки на дълги разстояния. В същото време компанията ще продължи дейностите си в традиционния пътен товарен транспорт с приложението си Uber Freight, което свързва от 2017 година шофьори на камиони и предприятия, желаещи да превозват стоки.

Uber започна разработката на автономния камион през 2016 година, когато купи стартиращата компания Otto. Съоснована от бивш инженер от Waymo (филиал на Alphabet/Google за разработка на автономни автомобили), Otto се озова замесена в съдебен процес през февруари, след като Waymo обвини бившия си служител, че е откраднал технологии за безпилотно управление, попаднали в крайна сметка в ръцете на Uber. Случаят приключи със споразумение, като Uber се съгласи да плати близо 250 милиона долара на Waymo и обеща да не ползва въпросните патенти. Освен по безпилотни автомобили, Waymo работи и по автономни камиони и започна да ги тества по пътищата преди няколко месеца.Миналата седмица от Uber обявиха, че ще възобновят постепенно тестовете си с безпилотни автомобили по обществените пътища на САЩ, но при ръчен режим, след като пробните пробези бяха спрени след катастрофа с една от колите й в автономен режим през март в Аризона, причинила смъртта на пешеходка.

<< Обратно към новините