22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Отново търсят концесионер на летище София

05.07.2018

Отново търсят концесионер на летище София

До 22 октомври кандидат-концесионерите за летище София могат да подават своите оферти за участие в конкурса.

Обявата вече е публикувана в „Официален вестник“ на Европейския съюз, а подробности могат да се намерят в концесионния регистър.
Освен да оперира сегашните 2 терминала, избраният концесионер трябва да изгради и нов трети терминал. Това трябва да стане до десетата година от началото на концесията, а целият срок на концесията срок е 35 години. Общо той трябва да инвестира не по-малко от 600 млн. евро в летището за срока на концесията.
Кандидатите трябва да оперират поне едно международно летище, което обслужва над 10 млн. пътници годишно. Активите им за последните 3 години трябва да са на стойност поне 200 млн. евро и да имат опит при финансиране на голям инфраструктурен обект - за над 400 млн. евро.
Всяка година концесионерът ще плаща на държавата 10% от общия годишен размер на приходите, но не под 15 млн. лв. Една от предварително заявените цели на управляващите е чрез авансовото концесионно плащане да покрият част от дълговете на БДЖ.
 

<< Обратно към новините