22. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2019. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Създава се Алпийско-Западно Балкански жп коридор

04.07.2018

Създава се Алпийско-Западно Балкански жп коридор

Правителството одобри Меморандум за създаването на Изпълнителен съвет за железопътен товарен коридор „Алпийско-Западно Балкански“.

Коридорът е част от създадената през 2010 г. европейска железопътна мрежа за конкурентоспособни товарни превози, в която попадат общо 9 жп направления. Той преминава през Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и България и има за цел да подобри свързаността и стокообмена със страните от Западните Балкани. През март 2018 г. Европейската комисия взе решение за създаване на коридора, а съгласно законодателството на Съюза, той следва да започне да функционира в рамките на 2 години.
Меморандумът регламентира създаването на Изпълнителен съвет, който да управлява и да следи изпълнението на заложените цели, свързани със засилване на търговските връзки по това направление.
Допълнително правителството одобри декларация във връзка с намерението на страната ни да участва в изграждането на единна мрежа от многомодални транспортни центрове на ЕС. Мрежата е предвидено да се използва при операции, учения и ежедневната дейност по придвижване и транспортиране на военни товари и личен състав от страните-членки на ЕС и НАТО. Участието в инициативата ще подобри възможностите за придвижване на войски и транспортиране на военни товари, като способства за въвеждането на единни стандарти и процедури за граничен и митнически контрол. Това е също възможност за усъвършенстване на трансграничните решения за по-ефективен и облекчен режим на транспортиране на военни и опасни товари в рамките на ЕС.
С друго свое решение правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв. Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.
Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

<< Обратно към новините