21. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2018. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2018 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Мултивак откри завода си в Божурище

07.06.2018

Мултивак откри завода си в Божурище

Германската компания Multivac откри официално новата си производствена база в Индустриална зона София - Божурище.

[✕]

Новият завод е разположен на 20 000 кв.м площ, от които 7000 кв.м са застроена площ. На тях са разположени производствено хале, складова и логистична база, шоурум, офиси и др. Инвестицията е в размер на 18,8 млн. евро, като се очаква да бъдат разкрити около 150 работни места.
На официално откриване присъстваха премиера Бойко Борисов, Ханс Йозеф Пширер, министър на икономиката на провинция Бавария и други официални лица.
Строителството на завода започна през септември 2016 г., като компанията получи сертификат за "Инвеститор клас "А" от Министерството на икономиката. Непредвидени обстоятелства, като откриването на военен бункер на терена, са довели до съществено забавяне на проекта с 9 месеца.
В завода ще се произвеждат струговани и фрезовани детайли от неръждаема стомана за опаковъчни машини, произвеждани в предприятията на дружеството в Германия. Плановете предвиждат в бъдеще в България да се произвеждат и цели модули за тези машини.
Инвестицията в "Мултивак България продакшън" е за 18,8 млн. евро и с нея се създават 153 нови работни места за висококвалифицирани служители. Фирмата има планове за построяването на още едно производствено помещение, като вече има резервиран терен в зоната.
Ханс Йоахим Букщегерс, главен изпълнителен директор на Multivac Group се оплака пред официалните лица, че българската държава не е изпълнила ангажимента си да осигури около 2 млн. евро евросредства за машините на предприятието, като в последния момент е променила условията за участие в процедурата по ОП Иновации и Конкурентоспособност. Той обаче не получи отговор от официалните лица, които не се отклониха от традиционните си речи.

<< Обратно към новините