21. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2018. Включете се с нови възможности в Интернет версията!  Абонирайте се още сега за 2018 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Жп гара Пловдив вече има и автогара

14.05.2018

Жп гара Пловдив вече има и автогара

До момента концесионерът на жп гара Пловдив е инвестирал 7 млн. лв. в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея.

[✕]

Това стана ясно по време откриване на обновеното приемно здание на жп гарата, на което присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и др. официални лица.
По време на събитието, министър Московски връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс. Това превръща реновираната сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.
Пред медии министърът коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. Той посочи, че първият етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях”, обясни министърът. Той коментира и предстоящата концесия на летището в град Пловдив. По думите му до 1 месец се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.
По отношение на пакета „Мобилност” и предстоящите протести на автомобилните превозвачи министър Московски обясни, че позицията на държавата от самото начало е била твърда и категорична и в момента има безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции в защита на българските превозвачи.
В рамките на своето посещение в Пловдив министър Московски инспектира и разширението на пътя Пловдив – Асеновград. Проектът е стартирал през август 2017 г. и се очаква да приключи до края на годината.

<< Обратно към новините