Скоро отварят втора програма с финансиране по ПВУ

05.09.2022

Скоро отварят втора програма с финансиране по ПВУ

Българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Очаква се да бъдат подкрепени около 1400 фирми по грантовата програма за общо 30,6 млн. лв, като средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност.

В момента е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за технологична модернизация на българския бизнес. 180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения.

До края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана, допълни още министър Пулев.

По време на брифинга в Пазарджик стана ясно още, че предстои отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГД ЕФК/ към Министерството на иновациите и растежа, допълни, че вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв.

По нея са предвидени средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.“, уточни още Илиева.

<< Обратно към новините