Глобалната търговия със стоки отбелязва рекордно високи нива

19.08.2021

Глобалната търговия със стоки отбелязва рекордно високи нива
Графика: СТО

Перспективите за възстановяване на световната търговия продължават да бъдат колебливи и под риск.


 

Световната търговска организация (СТО) съобщава, че нейният барометър за търговия със стоки достигна рекордно високи нива. Последното отчитане на барометъра от 110,4 е най-високата стойност от юли 2016 г. насам, и е нараснал с повече от 20 пункта на годишна база.

Всички компоненти на барометъра отчитат стойности над тренда през последния месец, което показва мащаба на възстановяването. Индексите за въздушен товарен превоз (114.0), контейнерно корабоплаване (110.8) и суровини (104.7) по-специално продължиха да растат, сигнализирайки за по-бърз от средния ръст на търговията.

Индексът на автомобилните продукти (106,6) също се повиши въпреки факта, че през юли производството и продажбите на автомобили спаднаха в някои страни, поради недостиг на части. Този недостиг се отразява и в малък спад в индекса на електронните компоненти (112.4). Индексът на новите експортни поръчки (109.3) се забави по-категорично, което допълнително показва, че темповете на възстановяване вероятно ще се забавят в близко бъдеще.

Последните показатели на барометъра са в съответствие с най-новата търговска прогноза на СТО от 31 март, която предвижда 8% увеличение на обема на световната търговия със стоки през 2021 г. след спад от 5,3% през 2020 г. Обемът на търговията със стоки се е увеличил с 5,7% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г.

Перспективите за възстановяване на световната търговия продължават да бъдат колебливи и под риск, посочват от СТО. Covid-19 продължава да представлява най-голямата заплаха, тъй като новите вълни от коронавируса могат лесно да попречат на процеса на възстановяване.

<< Обратно към новините