Инвестициите в логистични площи са достигнали 38,64 млрд. евро

19.02.2021

Инвестициите в логистични площи са достигнали 38,64 млрд. евро

През 2020 г. се отбелязва най-висок ръст от седем години насам в Европа.


 

Covid-19 доведе до бум на електронната търговия, което накара много компании да инвестират в логистика, особено в Европа. Според скорошно изследване, анализирано и публикувано от Comprar Acciones, на стария континент, инвестициите в логистиката са достигнали 38,64 млрд. евро през 2020 г. Това се смята за най-висок ръст от 2013 г. насам, според изследването. Ръстът е стимулиран от рекордното усвояване на складове в региона, като Великобритания заема водеща позиция.

Мерките срещу коронавирус в цяла Европа доведоха до засилване на онлайн пазаруването. И това предизвика рекордно увеличаване на търсенето на складове в региона. Високото търсене на складове се дължи на предизвикателствата в управлението на веригите на доставки по целия свят, които доведоха до недостиг на товарни контейнери, дълги периоди на изчакване и скъпи доставки. В усилията си да намерят начин за бързо изпълнение на поръчките, много фирми избраха да потърсят складове на този ключов пазар и да складират стоките предварително. Лизинговата дейност в Европа се е увеличила с 69% през миналата година, обхващайки споразумения за общо 11 млн. кв.м. през 2020 г.

Данните показват още, че до края на миналата година процентът на свободните складови площи в Европа е намалял до рекордно ниските 5%. Основни компании за електронна търговия като Alibaba и Amazon, а също така и много 3PL доставчици са били сред компаниите, които са повишили търсенето на складови бази и фулфилмънт центрове в Европа.

<< Обратно към новините