Какви са икономическите нагласи на австрийския бизнес у нас

12.02.2021

Какви са икономическите нагласи на австрийския бизнес у нас

Предвидимата икономическа политика е на първо място сред изискванията на бизнеса.


 

Спедитори и логистици са сред най-търсените професионални кадри от бизнеса. Това коментираха участниците в годишното представянето на изследването сред австрийски фирми на бизнес климата в България. Резултатите бяха представени от Улрике Щракана, ръководител на Advantage Austria/Австрийско търговско представителство.

В година на пандемия 63% от отговорилите фирми са усетили влошаване на икономическия климат и само 16% очакват състоянието им да се подобри през следващите 12 месеца. Оборотът на 55% от фирмите е намалял и само 30% от фирмите очакват той да нарасне през тази година.

75% от фирмите са запазили служителите си, а при 12% е имало и нови назначения. За 2021г. 91% планират запазване на персонала и нови назначения. За предстоящите 12 месеца 25% от фирмите планират да направят нови инвестиции.

През миналите години борбата с корупцията и престъпността, както и правната сигурност са били сред основните искания на бизнеса към правителството. През 2020г. предвидимата икономическа политика излиза на първо място пред другите споменати теми.

Сред важните теми свързани с пазара на първо място се споменава липсата на квалифицирана работна ръка, въпреки че поради Covid пандемията през 2020 г. беше по-лесно за фирмите да намерят служители, които да обучат. На второ място е спомената по-добрата инфраструктура, която би допринесла за подобряване на бизнес климата.

С ниво на инвестициите от 2,7 млрд. евро (според данни на Австрийската национална банка) Австрия е сред най-големите чуждестранни инвеститори в страната. България е на 27–мо място сред външнотърговските партньори на Австрия, в класацията на България Австрия заема 14-то място.

За първите девет месеца на 2020 г. данните за външнотърговска дейност са:

внос на стоки в България от Австрия: 562 млн. евро -7,8%
износ на стоки от България за Австрия: 375 млн. евро -6,7%
внос на услуги в България от Австрия: 191 млн. евро -9,5%
износ на услуги от България за Австрия: 453 млн. евро -3,2%.

Спадът в търговията между двете страни се обяснява и с икономическата ситуация - в Австрия икономиката се е свила с почти 8%, а в България спадът е 4,4%, според БНБ.

<< Обратно към новините