Какво показва логистичният индекс за развиващите се пазари

10.02.2021

Какво показва логистичният индекс за развиващите се пазари

Supply chain мениджърите не предвиждат глобално икономическо възстановяване до 2022 г. или след това, въпреки очакванията, че Азия, Северна Америка и Европа ще се възстановят през тази година от спада, предизвикан от COVID-19.


 

Covid-19 промени коренно хода на развитие на бързоразвиващите се пазари, като икономическите щети са по-сериозни в момента, отколкото по време на Голямата рецесия 2008-2009. Годишното проучване за Emerging Markets Logistics Index, изготвено от Transport Intelligence (Ti) и Agility, разкрива, че supply chain мениджърите не се надяват на глобално възстановяване от Covid-19 през 2021 г. В проучването са взели участие над 1200 специалисти в логистичната индустрия. Повече от половината от анкетираните (51,5%) посочват, че не очакват пълно възстановяване до 2022-2024. Те виждат Латинска Америка и субсахарска Африка като региони, които ще се възстановят най-бавно. Много от тях обаче са по-оптимистични за перспективите за възстановяване в Азиатско-Тихоокеанския регион, Европа и Северна Америка.

Докато икономиката на еврозоната се свива със 7,4% през 2020 г., а американската икономика - с 3,6%, Китай преодолява катастрофалното първо тримесечие до ръст на БВП от 2,3% през 2020 г. на годишна база, а Виетнам е нараснал с 2,9%. Със съотношението две към едно компаниите избират да изградят устойчива веригата на доставки, като ускоряват приемането на дигиталните технологии и прехвърлят по-голяма част от бизнеса си онлайн, спрямо преместването на производството.

Китай, Индия и Индонезия са сред топ бързоразвиващите се световни пазари. Виетнам и Нигерия бяха две от страните, които се изкачват в класацията и станаха по-конкурентни, показва Индексът. Забележително е, че осем държави в Латинска Америка предприеха стъпки, за да станат по-благоприятни за бизнеса, категория, в която страните от Персийския залив като група продължават да доминират. Малайзия и Нигерия отбелязват най-забележителнo изкачване, по отношение на вътрешната логистика. Турция, Бразилия, Мароко, Украйна, Кения и Мианмар постигат напредък по отношение на международната логистичната конкурентоспособност.

<< Обратно към новините