Китай удари пазара на сьомга

23.06.2020

Китай удари пазара на сьомга

Китайското правителство наложи временна забрана на вноса на сьомга от Европа.

Това стана след като неотдавнашното огнище на Covid-19 в Пекин беше проследено до пазар в столицата, където генетични следи от вируса бяха открити на дъски за рязане на сьомга. Предполага се, че тя е дошла от Европа.

Въпреки че експертите подчертават, че рибата няма да пренесе болестта, в китайските ресторанти са извадили сьомга от менютата си, а супермаркетите са махнали рибата от рафтовете си. Паниката засегна цялостната консумация и внос на риба и морски дарове в Китай. Според един доклад, китайските потребители вече предпочитат да купуват риба и морски дарове, които не са внос от Европа.

Норвежките износители на сьомга потвърдиха, че доставките им за Китай са спрени. Миналата година износът на сьомга от Норвегия е нараснал с 6% по отношение на обема и със 7% по отношение на стойността на рибата. Изнесени са били 1,1 млн. т сьомга, от която 23 500 тона са отишли ​​за Китай. От началото на тази година до сега за Китай са изпратени 9 600 т, което е спад от 5% на годишна база.

Властите в Китай въведоха допълнително тестване за COVID 19, не само на сьомгата, но и на всички вносни риби и морски дарове. Това обаче сериозно може да повлияе на тяхната свежест. Промишлените асоциации и правителствените агенции от големите страни износители (по-специално Норвегия, Чили, Канада и САЩ) заявиха, че няма научни доказателства, че рибата и морските дарове могат да бъдат вероятен източник или път на предаване на вируса.

Министерството на селското стопанство и селскостопански продукти на Канада информира канадските износители, че не е получила официално известие от Пекин за допълнителни ограничения при вноса, но е било информирано от различни източници в Китай, че граничните служители може да тестват определени входящи продукти за COVID 19.

<< Обратно към новините