БМФ Порт Бургас изгражда първото дълбоководно корабно място у нас

07.03.2023

БМФ Порт Бургас изгражда първото дълбоководно корабно място у нас

Това ще позволи на най-големите контейнеровози да посещават българското пристанище.

Строителството на корабното място стартира официално след като на 23 февруари Община Бургас подписа протокола за "Изграждане на кейова стена за пристан 28, техническа инфраструктура и съоръжения". То е част от проекта „Повишаване на мултимодалния транспорт с ниски емисии в основното пристанище Бургас с нови инфраструктури за BERTH28 (REBIRTH28)”, съфинансиран по програмата за транспорт по Механизма за свързване на Европа (CEF).

Новото корабно място ще даде възможност за газене от 15,5 м. То ще е с оперативна дължина на кея от 260 м, като се очаква да бъде пуснато в експлоатация в средата на 2025 г.

На него ще се обслужват най-новото поколение контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България. Предвижда се и внедряването на решения за електрозахранване от брега на пристанище.

Договорът по проекта бе подписан в края на октомври 2022 г. Общата му стойност е близо 60 млн. евро, като по него, освен 28-мо дълбоководно корабно място, ще се изградят още 3 допълнителни корабни места - 27, 26 и 25А.

Очаква се това разширение на пристанището да доведе до увеличаване на възможностите за превоз на товари и до увеличаване на възможностите за международните коридори, преминаващи през БМФ Порт Бургас, като коридор Ориент/Източно Средиземноморието, коридор TRACECA и TITR Среден коридор.

<< Обратно към новините