Изграждат летище за въздушни таксита и карго дронове

05.02.2021

Изграждат летище за въздушни таксита и карго дронове

Британското правителство одобри проекта на Urban-Air Port и Hyundai Motor Group за изграждане на първото в света летище за eVTOL.


 

В Ковънтри (Великобритания) ще бъде изградено първото в света летище, което ще обслужва електрически летящи автомобили и дронове за доставки. Най-късно през тази година ще бъде показан прототип, с проект, целящ да демонстрира как ще работят въздушните таксита в градска среда. Това обявиха от британския стартъп Urban-Air Port. Съобщението идва, след като компанията беше избрана за победител в конкурса на британското правителството - Future Flight Challenge. Стартъпът спечели безвъзмездна помощ от 1,2 милиона британски лири. Проектът е подкрепен от дивизията за градска въздушна мобилност на Hyundai Motor Group, за да развие инфраструктурата, необходима на летящите коли и за транспортиране стоки и пътници из градовете.

Ковънтри е избран поради местоположението си в сърцето на Великобритания и историята си като център за автомобилната и космическата индустрия. Транспортният хъб наречен Air-One ще е първото в света напълно функциониращо „pop-up“ градско летище и център за електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане (eVTOL), като карго дронове и въздушни таксита, посочват от стартъпа.

Според британския стартъп, физическият обхват на транспортния хъб е с 60% по-малък от този на традиционна площадка за хеликоптер. Използвайки иновативни модулни методи при изграждането, площадките могат да бъдат инсталирани за броени дни, да постигнат нетни нулеви въглеродни емисии и да се експлоатират напълно извън мрежата. Компанията планира да изгради над 200 eVTOL обекта с нулеви емисии през следващите пет години в Обединеното кралство и извън него.

<< Обратно към новините