Стартира строителството на АМ Европа

27.05.2019

Стартира строителството на АМ Европа

Започна строителството на втория етап от пътят Калотина - София, който след модернизацията ще носи името автомагистрала "Европа".

Вторият етап от проекта включва 17-километров участък от Драгоман до Сливница на стойност 117,3 млн. лв. По договор той трябва да е готов до пролетта на 2021 г. Изпълнител на строителните дейности е "ГБС - Инфраструктурно строителство".
Бъдещта АМ Европа ще е дълга 48 км, като за нейното изграждане е разделена на 3 части. Строителството на първите 2 участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман, с дължина 14,5 км, ще се строи от консорциума "Страбаг Бпа". В момента там тече проектиране на трасето, като проектът ще бъде финансиран от Механизма за свързана Европа и националния бюджет.
Строителните работи по трасето между Драгоман и Сливница започнаха сега, а третият участък - от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента (16 км) ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че са предвидени и средства за разширение на граничния пункт "Калотина". Това се прави заради притока на инвестиции в страната, който се очаква да засили тежкотоварния трафик през пропускателния пункт.

<< Обратно към новините