Двата най-големи белгийски порта се обединяват

19.02.2021

Двата най-големи белгийски порта се обединяват

След като завършат процедурите по обединение, пристанищата ще работят под името „Порт Антверпен-Брюж“.


 

Градовете Антверпен и Брюж са постигнали споразумение за обединение на съответните им пристанища. Споразумението между два града бележи началото на този процес, който се очаква да отнеме около една година, за да бъде финализиран. Порт Антверпен е специализиран в обработката и съхранението на контейнери, насипни товари и химически продукти, докато порт Зеебрюге е основно пристанище за ро-ро, обработка на контейнери и претоварване на втечнен природен газ (LNG).

Чрез обединението се цели портовете да укрепят позициите си в глобалната верига на доставки и да продължат устойчивия растеж. Амбицията е порт Антверпен- Брюж да стане първото пристанище в света, което да обединява икономика, хора и климат, се казва в изявление на порт Антверпен. Двете пристанища обработиха 13,8 млн. TEU през 2020 г., като Антверпен регистрира 12 млн. TEU, а Зеебрюге 1,8 млн. TEU.

Обединеното пристанище ще се превърне в един от най-големите портове за пакетирани товари и най-голямото пристанище с пропускателна способност на превозни средства в Европа. Пристанището ще стане един от най-важните европейски химически хъбове. Това ще бъде и най-голямото круизно пристанище в Бенелюкс. С обща производителност от 278 млн. тона годишно, обединеното пристанище ще може да затвърди позициите си, се посочва в изявление на порт Антверпен.

<< Обратно към новините