ГБИТК организира дигитална среща на победители и жури

01.02.2021

ГБИТК организира дигитална среща на победители и жури

ВОСС Аутомотив България, Индустриален и логистичен парк Бургас, САП Лабс България и ЛАМ'ОН са носителитe на Наградата на германската икономика в България 2020 г.

На 28 януари 2020 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за седемнадесети пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Тази година церемонията се проведе в хибриден формат. Наградата бе връчена в четири категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Социален ангажимент“ и „Стартираща компания“. Общо 16 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие. Победителят във всяка една от категориите бе определен от жури от високопоставени представители от германо-българските икономически среди, политиката и дипломацията. Модератор на събитието бе г-н Мартин Котее, регионален директор на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

„2020 бе година, изпълнена с извънредни обстоятелства и несигурност, породени от Covid-19, както за икономиката, така и за обществото, но днес няма да поставяме акцент върху предизвикателствата, а ще откроим и наградим някои от успехите, осъществили се въпреки тях“, каза д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, при откриването на церемонията. „Чрез преосмислянето на процесите и уроците, които научихме, ставаме по-силни и по-добри и насочваме поглед към бъдещето и новите хоризонти“, допълни той.
„Фактът, че ни виждате пред екраните и нямахме възможност да проведем традиционния новогодишен прием, при който ползотворните бизнес контакти и нетуъркинг бяха неразделна част, означава, че все още имаме предизвикателства за преодоляване“, каза президентът на ГБИТК Тим Курт и отбеляза, че всички получени номинации дават повод за оптимизъм, а успехите служат за добър пример. Той подчерта и постоянството в германско-българското сътрудничество, тъй като Германия остава най-важният търговски партньор на България, както и попада сред основните инвеститори в страната и по време на коронакризата.

Трябва да се съсредоточим върху шансовете, които ни носи тази криза, а именно дигитализация, повишаване на ефективността, нови хибридни формати, по-добра съвместимост между професионалния и семейния живот, повече съзнание за околната среда – това са основни теми, по които ще продължим да работим, отбеляза Н.Пр. Кристоф Айххорн , посланик на Федерална република Германия в България. Виртуални поздравления отправиха г-жа Клаудиа Дьор-фос, държавен секретар в германското Федерално министерство на икономиката и енергетиката, д-р Фолкер Трайер, ръководител външноикономически отношения и член на УС на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) и Н. Пр. посланик Шекерлетова, посланик на България във Федерална република Германия. Г-жа Клаудиа Дьор-фос подчерта, че в Европейския единен пазар страните са тясно обвързани, а Германия и България през последните 10 години са удвоили търговския си стокообмен, достигайки и надминавайки 8 млрд. евро. Д-р Трайер, от своя страна, посочи, че България попада на 40-о място сред всички търговски партньори на Федералната република, а спрямо страните от Централна и Източна Европа е на 8-мо. Посланик Шекерлетова съобщи, че според първите прогнозни статистически данни за 2020 г. за периода януари-октомври има само лек спад в двустранната търговия, което показва, че българските фирми са надежден търговски партньор за германския бизнес. Н. Пр. посланик Айххорн, посланик на Федерална Република Германия в България, и г-н Тим Курт, президент на ГБИТК, обявиха победителите във всички категории и връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов, както и сертификат на победителите. Победителят в категория „Голямо предприятие“ е ВОСС Аутомотив България. Наградата получи Роланд Вайс, изпълнителен директор на компанията. В категория „Малко и средно предприятие“ бе отличен Индустриален и логистичен парк Бургас, a наградата бе връчена на изпълнителния директор на компанията Георги Кузманов. В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при САП Лабс България. Награда бе връчена на Моника Ковачка-Димитрова.

За втора поредна година бе връчена награда в категория „Стартъп компания“, акцентираща върху развитието на стартиращите компании в България и тяхната иновативна дейност. За 2020 г. победителят в тази категория е ЛАМ'ОН. Тази година за пръв път Камарата връчи сертификати на фирмите, избрани от последователите на ГБИТК в социалните мрежи, които имаха възможност на база единствено предпочитания и предположения чрез онлайн гласуване да посочи свои фаворити – Social media community award. Отличените фирми са: в категория „Голямо предприятие“ – Бош България, в категория „Малко и средно предприятие“ – Диджитал Лайтс, в категория „Социален ангажимент“ – Лидл България, в категория „Стартъп компания“ – Хобо България.
От няколко години ГБИТК връчва и благодарствени грамоти на организации и институции, с които Камарата е работила най-добре през изминалата година. В заключение д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, посочи, че Германия е не само най-големият и най-важен търговски партньор на България, но и ключова страна по отношение на българския туризъм, а Министерството на туризма ще получи единствената благодарствена грамота за ползотворното сътрудничество и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи с цел позиционирането на България на германския туристически пазар и популяризирането на страната ни като целогодишна туристическа дестинация.

<< Обратно към новините