Maersk увеличи въздушната си флота

02.11.2021

Maersk увеличи въздушната си флота

Линейният контейнерен превозвач A.P. Moller – Maersk закупи германския спедитор Senator International и добави още 5 самолета към въздушната си флота.


„Въздушният товарен превоз е решаващ фактор за гъвкавост в глобалните вериги за доставки, като предоставя опции за транспортен режим на товари с висока стойност. За да отговори по-добре на нуждите на клиентите, Maersk има за цел да увеличи присъствието си в глобалната индустрия за въздушни товари“, заявиха от датският превозвач.

Maersk е закупила два нови B777F и е наела 3 товарни самолета B767-300. За да управлява този допълнителен капацитет, карго авиокомпанията Star Air, собственост на Maersk, ще се превърне в ключово звено в логистичните услуги на Maersk.

„Укрепихме нашите интегрирани логистични услуги чрез придобиване на звена за електронна търговия, технологични инвестиции, складове. Като естествена следваща стъпка увеличаваме значително капацитета си във въздушния товарен превоз и създаваме по-широка мрежа,“ каза Винсент Клерк, изпълнителен вицепрезидент и главен изпълнителен директор на океана и логистиката в AP Moller – Maersk.

Спедиторската фирма Senator е закупена от Maersk за 644 млн. долара. Тя е специализирана във въздушния превоз като има собствен контролиран капацитет, използвайки 19 седмични полета.

Немската компания носи технологично предимство със своята основна операционна платформа Cargo Wise One, единна система, която ще ускори интеграцията с Maersk’s Air.

Амбицията на Maersk е приблизително една трета от годишния й въздушен тонаж да се превозва в рамките на собствената им контролирана товарна мрежа. Това ще бъде постигнато чрез комбинация от притежавани и наети самолети, възпроизвеждайки структурата, която компанията има в океанския си флот. Оставащият капацитет ще бъде осигурен от стратегически търговски превозвачи и оператори на чартърни полети.

A.P. Moller – Maersk обяви рекордни резултати за третото тримесечие на годината. Приходите й са нараснали с 68% на годишна база до 16,6 млрд. долара, а EBITDA се утрои до 6,9 млрд. долара, докато EBIT се увеличи почти 5 пъти до 5,9 млрд. долара.

<< Обратно към новините