Maersk отново разпиля контейнери в Тихия океан

19.02.2021

Maersk отново разпиля контейнери в Тихия океан

Контейнеровозът Maersk Eindhoven, с товароносимост 13 100 TEU, плаващ от Азия за Калифорния, стана поредната жертва на бурите в Тихия океан,.

По предварителна информация стотици контейнери са паднали зад борда при лошото време. Инцидентът е станал близо до Япония, когато 11-годишният кораб си проправял път от Ксиамен, Китай до Лос Анджелис. Maersk потвърди, че екипажът е в безопасност и задвижването е възстановено. След произшествието, корабът е обърнал посоката и се е отправил към азиатско пристанище.

Mediterranean Shipping Co (MSC), която е партньор на кораба с Maersk, заяви на своя сайт, че поради спирането на двигателя при тежко време Maersk Eindhoven е загубил няколкостотин контейнера зад борда. Това е шестият поред инцидент с паднали в океана контейнери от 30 ноември 2020 г. насам.

Миналия месец около 750 контейнера паднаха от кораба Maersk Essen, също по време на плаване от Ксиамен до Лос Анджелис. Този кораб се отклони към мексиканското пристанище Лазаро Карденас и вече е готов да отплава за Лос Анджелис.

Очаква се това поредно произшествие с контейнеровоз да доведе до временно ограничение на височината на куповете с контейнери на палубата на корабите по този маршрут.

Консултантската агенция за морски претенции WK Webster предупреди спедиторите с товар на борда на Maersk Eindhoven, че след като корабът пристигне в пристанище, ще се проведе продължителна операция за премахване на срутени и / или повредени контейнери от засегнатата зона на палубата.

<< Обратно към новините