FedEx скъса с Amazon

09.08.2019

FedEx скъса с Amazon

Куриерската компания FedEx Corp е потвърдила, че ще прекрати договора си с Amazon.com Inc за доставки от последна миля на малки пакети, съобщават от Reuters.

Като причина за решението се посочва фактът, че Amazon се фокусира върху изграждането на собствена мрежа за доставки.

Безболезнен развод

Договорът на FedEx с Amazon трябваше да изтече в края на август. Новината идва само 2 месеца след като FedEx обяви, че няма да поднови договора между Amazon и FedEx Express за превоз на пакети по въздух.

Според FedEx, Amazon не е огромен клиент за тях. Онлайн търговецът на дребно представлява около 1,3% от приходите на куриерската компания.

Говорител на FedEx заяви пред The Verge, че „тази промяна е в съответствие с стратегията ни да се съсредоточим върху по-широкия пазар на електронна търговия. По последни данни нашата мрежа FedEx Ground е позиционирана изключително добре в онлайн търговията.“
Дългогодишният конкурент на United Parcel Service Inc., най-голямата американска куриерска фирма, предприе друго решение, като продължи отношенията си с Amazon. UPS не е казала колко приходи генерира от Amazon. Ако общият брой е над 10%, куриерът ще бъде задължен да разкрие информацията в нормативни документи. Вероятно сумата е близка до този праг, според оценките на анализатора.

Натиск върху печалбата

Ръстът на бизнеса с електронна търговия е нож с две остриета за FedEx и UPS. Той стимулира ръста на продажбите, като същевременно свива маржовете на печалба, тъй като доставките „от днес за утре“ са по-скъпи за обработка, отколкото обслужването на фирмените клиенти.
В същото време Amazon продължава да увеличава собствената си мрежа за доставка. В края на юни фирмата обяви програма за привличане на партньори с опит в доставките. Търсят се предприемачи, които могат да създадат свои собствени локални мрежи за доставки с до 40 микробуса всеки.

По-рано същия месец електронният търговец демонстрира дрон за доставки, чрез който се надява да ускори доставките за привилегировани свои клиенти в Северна Америка. Компанията също така планира да отвори хъб за въздушно карго за 1,5 млрд. долара в Северен Кентъки през 2021 г., като там ще се базира самолетния парк на Amazon Air.

<< Обратно към новините