Регистрирайте се за 8. издание на Логистична Бизнес Конференция на 27.10.2020 г.!

Новите Volvo FE и Volvo FL

сп. Камиони, 2013, Бр. 5
11.06.2013

Volvo Trucks обнови и последните си два модела – FE и FL. Така в рамките на осем месеца шведският производител на товарни автомобили пусна нови варианти на цялата си продуктова гама.

Новите  Volvo FE и Volvo FL

Всичко започна през септември миналата година с впечатляващо представяне на новия Volvo FH, което бе последвано през тази година от представянето на новите Volvo FM, Volvo FMX. Сега дойде ред на леките Volvo FE и Volvo FL...

[✕]

Всичко започна през септември миналата година с впечатляващо представяне на новия Volvo FH, което бе последвано през тази година от представянето на новите Volvo FM, Volvo FMX. Сега дойде ред на леките Volvo FE и Volvo FL.

Volvo FE и Volvo FL – оптимизирани за доставки в града
Вече е още по-лесно, казват от Volvo Trucks да се шофират новите товарни автомобили Volvo FE и Volvo FL в градски условия, при които има изискване за бърз, безпроблемен и чист транспорт. Във Volvo Trucks са се фокусирали върху комфортна и удобна работна среда за водача с добра видимост във всяка посока. Работните условия за водача са подобрени и благодарение на още по-ясните прибори за управление и новите ергономични седалки, снабдени с вграден подглавник и предпазен колан. Подсилената седалка и подобреното й закрепване към пода спомагат за подобряване на безопасността в случай на инцидент.

[✕]

Нови двигатели D8 и D5
Работата на новите модели е ефективна благодарение на двата нови двигателя, проектирани от компанията, – 8-литров и 5-литров. Новият 6-цилиндров двигател D8 е с обем от 7,7 л и се предлага с три
варианта за изходната мощност: 320 к.с./1200 Нм, 280 к.с./1050 Нм и 250 к.с./950 Нм. Volvo FL се предлага също и с компактния 4-цилиндров двигател D5. Той е с работен обем от 5,1 л и се предлага с изходни мощности 240к.с./900 Нм и 210 к.с./800 Нм. Общото при всички версии на двигателите е че те предоставят висок въртящ момент при ниски обороти – нещо много важно за шофиране в градски условия- Двигателите отговарят на изискванията Евро-6, а разходът им на гориво е сравним с този на двигателите на Volvo от версиите Евро-5, твърдят от компанията. Стандартът Евро-6 се постига чрез комбинация от селективна каталитична редукция (SCR), турбина с променлива геометрия, и система за рециркулация на отработените газове (EGR) с охлаждане и филтър за твърди частици.

Още нови решения
Двата нови двигателя се куплират със специално адаптирани към тях предавателни кутии. Сред различните опции вече е и възможността за оборудване на Volvo FE с автоматизирана трансмисия I-Shift. Автоматизираната трансмисия може да бъде персонализирана с опция, специфична за дистрибуцията.
Друга новост, улесняваща работата на водачите, е монтирането на ESP (Електронна програма за стабилност) като част от стандартното оборудване както при Volvo FE, така и при Volvo FL.
А една от големите новини е специално създаденият 12-тонен вариант на Volvo FL. Той се оборудва с най-мощния двигател в своя сегмент, 4-четирицилиндровият D5 с мощност 240 к.с., специално оптимизирана трансмисия I-Sync. Собственото тегло на автомобила е с 500 кг по-ниско от това на аналогични товарни автомобили с 6-цилиндров двигател.
От Volvo Trucks обясняват, че при този автомобил всеки детайл е добре обмислен. За пример се посочват по-малките колела, които осигуряват с 5 см по-ниско положение на кабината, което предоставя на водача по-добра видимост във всички посоки и улеснява влизането и излизането от кабината. Предлаганият избор на предни и странични огледала, комбиниран с възможността за добавяне на допълнителни странични и задни прозорци, както и на долни прозорци на вратите, също допринася за отличната видимост.

Нов дизайн
За да се придаде на Volvo FE и Volvo FL характерният имидж на Volvo и да се потвърди принадлежността им към фамилията при новите модели, класическата метална емблема е преместена нагоре, под предното стъкло. Тъмният цвят на зоната точно под предното стъкло прави кабината да изглежда по-ниско разположена, което спомага за постигане на модерен вид, който добре се вписва в пътнотранспортната обстановка.
Фаровете с нов дизайн и отличителните дневни светлини също засилват връзката с другите нови модели на товарните  автомобили Volvo. Светлините са вградени в новата броня, състояща се от три детайла, като страничните са изработени от стомана за допълнителна издръжливост при леки удари.
Оптимизирани за работа в града
Новите версии на двата товарни автомобила са разработени с идея за постигане на максимален пробег при минимални експлоатационни разходи. При Volvo FE и Volvo FL производителят е приложил комбинация от технологии и услуги, чиято цел е да осигури готовност на товарния автомобил за работа винаги, когато това е необходимо. „Клиентите от този сегмент купуват не товарен автомобил, а безпроблемен достъп до ефективно транспортно решение. Новите Volvo FE и Volvo FL ни улесняват още повече при предоставянето на цялостно обслужване, което буквално придвижва бизнеса им към успеха", казва Клас Нилсон, президент на Volvo Trucks.
Независимо от това дали транспортът е основният бизнес на клиента или не, тези товарни автомобили са важни бизнес инструменти, които спомагат за осигуряване на навременни доставки, казват от Volvo Trucks. „Много купувачи на Volvo FE и Volvo FL притежават от дълго време свои собствени товарни автомобили и предпочитат ние да поемем пълна отговорност за тях, за да гарантираме, че те ще продължат да се движат. Изборът на експертен партньор, който може да осигури както висококачествен продукт, така и безпроблемно обслужване, е най-изгоден за тях в дългосрочен план", казва Пернила Сустович, мениджър сегмент Дистрибуция и Сметосъбиране във Volvo Trucks. За това заедно с пускането на новите Volvo FE и Volvo FL, Volvo Trucks представя разширено предложение за обслужването им. Най-високото ниво - договорът Volvo Gold - обхваща обслужване, ремонти и дистанционна връзка с товарния автомобил. Това дава възможност на сервиза на Volvo да проследява използването му и да наблюдава износването на някои от компонентите му. „Чрез дистанционно наблюдение на експлоатацията на товарния автомобил и степените на износване на различните компоненти се стремим да предотвратим прерастването на малките проблеми в непланирани престои", обяснява Ярко Айне, експерт по транспортни решения във Volvo Trucks.


 

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините