Стачкуващите шофьори и работници във Франция ще блокират пристанищата

14.03.2023

Стачкуващите шофьори и работници във Франция ще блокират пристанищата

Недоволството около пенсионните реформи във Франция продължава, а профсъюзът CGT предупреди, че планира да блокира пристанищата на страната в четвъртък, 16 март.Според множество дописки на френските медии, четвъртък е обявен за ден на „мъртви пристанища“ от CGT, която заявява, че ще гарантира, че „нищо няма да влиза и нищо няма да напуска“ пристанищата.

По отношение на доставките на петрол и гориво CGT твърди, че 40% от операторите стачкуват в TotalEnergies, а рафинериите Donges и La Mède са блокирани. Твърди се, че 80% от персонала на Fos-sur-Mer на ExxonMobil стачкуват, като работниците в Petroineos също продължават да стачкуват. Съобщава се, че в понеделник към тях са се присъединили служители на Fluxel.

Превозвачите, които се надяват да избегнат очакваната блокада в четвъртък, могат да опитат да използват пристанището на Дюнкерк, тъй като то е едно от малкото пристанища в страната, където мнозинството от служителите не са членове на CGT.

Пенсионната реформа, която предизвика стачките, планира увеличение на възрастта за пенсиониране от 60 на 64 години. Тя се придвижва с бързи темпове в законодателния процес във Франция, въпреки масовите стачки и протести срещу нея.

<< Обратно към новините