Scania обнови цялата си автобусна гама

30.06.2022

Scania обнови цялата си автобусна гама

През втората половина на юни в Сьодертеле Scania направи мащабно представяне на изцяло обновената си гама от автобуси.


Пред журналисти и клиенти ва марката бяха показани редица новости, както в продуктите, така и в стратегията шведския производител за развитие на мобилността на бъдещето и зеления пътнически транспрот. Стратегията, естествено, включва много иновативни продукти, но и цялостни решения за транспорта на бъдещето.Новостите при Scania обхващат всичко – от електрическите, газовите и конвенционалните градски автобуси, през междуградските автобуси, до луксозните туристически автобуси от най-висок клас.

Обновяването е резултат от цялостната програма на Scania за ново автобусно портфолио, която е стартирана през 2019 г. и вече е завършена. Производителят подчертава, че тя включва ъпгрейд не само автобусите и шаситата, но и на устойчивостта, горивната ефективност и общата стойностна притежание на продуктите Scania.Новата програма за автобуси от Scania започва през 2019 г. с пускането на новия градски автобус на Scania с нисък под - Scania Citywide LF. Scania Citywide LF беше последван от автобуса с нисък вход Scania Citywide LE и новия Scania Interlink. Тези модели се предлагат с широка гама от алтернативни и конвенционални задвижвания – изцяло електрическо, хибридно, ДВГ. Двигателите с вътрешно горене пък вече са адаптирани за широка гама от възобновяеми горива, включително биогаз.

Сега шведския производител представи и новия туристически автобус от най-висок клас - Scania Touring, който вече е изграден на новата платформа. Моделът идва с изцяло променено арматурно табло и място на водача, даващо много повече ергономия. Интериорът също е обновен, като са използвани по-леки.

На практика шведският производител обнови, освен цялата си гама от автобуси и шаситата си за градски и туристически модели, които произвежда за собствена употреба или за своите партньори – бодибилдери на автобуси.Основните новости при шаситата са свързани с няколко елемента. И при градските и при туристическите шасита са подменени предното окачване и предният мост. Използвани са изцяло нови елементи. Окачването е напълно и независимо, като осигурява повече комфорт и стабилност на автобуса. Увеличено е разстоянието между колелата на предния мост, което дава повече пространство и ширина на пътеката в салона на автобуса и повече свобода при конфигуриране на вътрешното пространство и при придвижване на пътниците. Предният мост при автобусите на Scania вече е с увеличена до 8000 кг товароносимост, което позволява оптимизиране на разпределението на теглото на автобуса.Ново и подобрено е кормилното управление, което вече е електро-хидравлично и дава още повече прецизност и по-добра управляемост при водене на автобуса. Шаситата на Scania идват с изцяло променен кокпит от Scania, оборудван с дигитално арматурно табло.
Новостите продължават при силовата линия, като е подобрена горивната ефективност на предлаганите двигателr с вътрешно горене. В същото време шаситата са изградени на модулен принцип, което позволява да се предлагат при всички топове задвижване, предлагани от Scania – конвенционални, електрически, хибридни, газови, както и при всички типове автобуси – с нисък под, с нисък вход, лоудекери, хайдекери.

12 от обновените модели автобуси на Scania можеха да се тестват на пистата на демоцентъра на производителя в Сьодертеле или по обществените пътища в околността.

За тестовете – в юлския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – www.transport-press.bg

Лъчезар АПОСТОЛОВ
Сьодертеле - София

<< Обратно към новините