Scania представя нова гама е-камиони за регионален транспорт

14.06.2022

Scania представя нова гама е-камиони за регионален транспорт

В унисон със заявената от компанията пътна карта, Scania въвежда решения, прекрачващи към следващото ниво на развитие на батерийно-електрическите камиони (BEV). Новото поколение с R или S спални кабини, е част от цялостно решение, което ще отвори вратата към електрифициран транспорт за огромен брой клиенти и транспортни приложения.С инсталирани батерии от 624 кВч, Scania осигурява средствата за мащабна промяна по отношение на електрическите камиони и тяхната работоспособност в регионални операции на дълги разстояния.

„Това представлява важен етап за нас и за нашите партньори“, казва Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на Scania. „Увеличаваме гамата си във всяко едно измерение, като предлагаме нови възможности за широк избор на клиентите и цялата транспортна екосистема. Тези камиони са част от решения, покриващи всички изисквания, от които транспортната индустрия, поела към електрификация, ще се нуждае.”

Новото поколение е-камиони на Scania се основава на класическите постулати на Scania като модулност, устойчивост и обща оперативна икономия, и е с потенциал да съответства или дори да надхвърли това, което може да се очаква от конвенционални камиони. Най-новите електрически камиони на Scania са подкрепени от всички оперативни фактори и услуги, които ги правят цялостни решения, с налично зареждане, финансиране, застраховка и поддръжка.

„Добавянето на тези решения към портфолиото на Scania е сериозна промяна за клиентите ни, които искат да са отговорни“, казва Фредрик Алард, старши вицепрезидент и ръководител на отдела за електрификация в Scania. „Ние улесняваме прехода за нашите клиенти на базата на важни за тях ценности като близко партньорство и нулеви емисии.“

С новите камиони на Scania клиентите ще могат да управляват шаси кабина или комбинации от влекач и ремарке, като например за превоз на храна с контролирана температура. Обхватът варира в зависимост от теглото, конфигурацията и топографията, но влекач 4x2 с шест батерии се очаква да измине до 350 км с едно зареждане, със средна скорост от 80 км/ч по магистрала. Най-благоприятни за тях са фиксираните маршрути, които предвиждат планирано зареждане в депото или във финалната дестинация. Възможността за зареждане по време на задължителната 45-минутна почивка на водача, ще увеличи оперативния обхват.

„Scania вече е достигнала зрялост по отношение на нашата електрифицирана оферта“, казва Алард. „С това значимо допълнение към нашите хибриди и е-камиони за градско разпространение, които въведохме през 2020 г., вече можем да предложим устойчиво и многостранно портфолио от решения с нулеви емисии за нашите клиенти."

Новите камиони Scania BEV първоначално ще могат да бъдат поръчани като влекачи 4x2 или като 6x2 шаси кабина. Влекачът 4x2 е с разстояние между осите от 4150 мм, когато е с пакет от шест батерии, като по този начин се възползва от регламента за увеличени размери на превозните средства в Европа. Брутното тегло на композицията до 64 тона, което е типична скандинавска комбинация, може да бъде спецификация.

Капацитетът за зареждане е до 375 кВ, което означава, че един час зареждане ще се добавят около 270 до 300 км пробег, заложен по стандарт. Постоянното ниво на изходна мощност за Scania 45 R или S е 410 кВ (еквивалентно на около 560 к.с.). Електрифицираните камиони на Scania от следващо поколение вече могат да бъдат поръчани от представители на марката, а производството им ще започне през четвъртото тримесечие на 2023 г.

„Справянето с глобалните предизвикателства за въглеродните емисии означава, че всички ние трябва да произвеждаме и консумираме по нови начини“, казва Левин. „Намаляването на емисиите, повторната употреба и рециклирането винаги са били важни за Scania. Единственото нещо, което стои между нас и големия преход към транспортна система изкопаеми горива, базирана на електрифицирани решения, е развитата инфраструктура за зареждане, но и там виждаме голям напредък.“

Наличието на решения за зареждане наистина е от решаващо значение за европейските клиенти, които искат да започнат да инвестират мащабно в е-камиони. Scania си партнира с глобални партньори, които могат да предложат цялостни решения за зареждане, осигуряващи безпроблемна и надеждна работа за клиентите с е-камиони.

<< Обратно към новините