i6S Efficient - най-ефективният туристически автобус на Irizar

01.06.2022

i6S Efficient - най-ефективният туристически автобус на Irizar

Irizar i6S Efficient е подобрената версия на модела i6S, предназначен за средни и дълги разстояния, както и за случайни превози.


 

Туристическият автобус Irizar i6S Efficient, който съчетава иновативен дизайн и технология, е уникално превозно средство със собствена индивидуалност, като негов отличителен белег са качеството, ефективността, здравината и надеждността.

В новия Irizar i6S Efficient потреблението и емисиите са намалени с до 13%, теглото е с 950 кг по-малко, а аеродинамичният коефициент е по-нисък с 30%. Това прави автобуса превозно средство от последно поколение, предназначено да осигури максимална ефективност на операторите и най-доброто изживяване за пътниците.

Възможните височини на модела са 3,5 м и 3,7 м. Двуосните варианти се предлагат с дължина 10,8 м, 12,2 м, 12,9 м и 13,2 м. Триосните версии са с дължина 13,22 м, 14 м и 15 м.
 
Отлична аеродинамика
Отличните аеродинамични характеристики са ключът към ефективността на новото поколение автобуси на най-големия испански автобусен производител Irizar, базиран в Ормайстехи, в страната на баските. Подобрени са част от предницата и покривът. Кривината на челното стъкло и на останалите предни прозорци също е преработена, за да се намали максимално въздушното съпротивление. Изчерпателните проучвания и тестове на аеродинамиката, използващи симулатори и измервания в реални условия, показват изключително подобрение с 30% в аеродинамичния коефициент и намаление с до 13% на потреблението и емисиите.

При Irizar i6S Efficient има опцията огледалата за обратно виждане да се заменят с цифрови камери, които осигуряват ясна видимост при всякакви метеорологични условия. Тези модификации подобрява изгледа към прякото и непрякото зрително поле на водача. Вградената електрониката в централната конзола, достъпността на уредите за управление и виртуалното арматурно табло позволяват на водачите лесно да взаимодействат с превозното средство, бързо да получат цялата необходима информация и да администрират системата за комфорт на автобуса. Друго голямо предизвикателство на модела е намаляването на теглото. За да се постигне това, вместо традиционните конструктивни материали са използвани високоякостна стомана и по-леки композитни материали.

Благодарение на тези иновации производителят е успял да увеличи пространството за пътниците, да подобри ергономията и комфорта, а също така да намали шума и вибрациите до минимум. Работното място на водача също е преработено, за да бъде по-удобно и да осигурява по-добра видимост. Новата линия климатични устройства Hispacold, използвана при модела, е по-компактна, ефективна и по-лека. Това прави изживяването при пътуване в новия автобус на Irizar възможно най-удобно.
 
Системи за свързаност и диагностика в реално време
i6S Efficient има нова мултиплексирана архитектура и комуникационен протокол, който може да предоставя услуги за диагностика в реално време. Технологията на Irizar дава възможност за превантивна поддръжка и онлайн наблюдение за дистанционна диагностика на автобуса.
Със системите за свързаност, разработени от Datik, всички ключови данни за експлоатацията на превозното средство се съхраняват в облачното пространство, за да се увеличи максимално рентабилността, да се оптимизира планирането на маршрутите и да се намалят разходите за поддръжка.

i6S Efficient разполага с най-модерните системи за активна безопасност за предотвратяване на злополуки. Освен това автобусът има подсилена конструкция, която подобрява устойчивостта му срещу усукване, огъване и челен сблъсък.

Подобно на всички автобуси Irizar, i6S Efficient е изработен с помощта на най-модерните технологии в областите на дизайна, материалите, компонентите и производствените процеси. Моделът е бил подложен на тестове за издръжливост в една от най-престижните изследователски институции в света, за да се гарантира неговата надеждност и високо качество.
 
Адаптиран към специфичните изисквания на всеки пазар
Както винаги в Irizar са се постарали да адаптират новия модел туристически автобус към специфичните изисквания на всеки пазар и клиент. Производителят предлага възможността за персонализиране на превозни средства с различни конфигурации за шофиране.

i6S е пригоден за зареждане с дизел, биодизел, природен газ и биогаз и е проектиран по начин, по който може да бъде пригоден към бъдещи модели с нулеви емисии. Версиите, адаптирани към всеки отделен пазар, ще бъдат представени през 2022 г.

<< Обратно към новините