IVECO и Eni заедно за устойчива мобилност на автомобилите за работа

28.04.2022

IVECO и Eni заедно за устойчива мобилност на автомобилите за работа

IVECO и Eni обявиха, че са подписали Писмо за намерение. Двете компании ще обединят своите компетенции, за да проучат потенциално сътрудничество по инициативи за устойчива мобилност в сектора на автомобилите за работа в Европа и за ускоряване на декарбонизацията в транспорта.IVECO и Eni се стремят да дефинират интегрирана платформа за устойчива мобилност за бизнес автопаркове, като предлагат иновативни превозни средства, задвижвани от биогорива и устойчиви енергийни източници – като биогориво HVO (хидротретирано растително масло), биометан, водород и електричество – със свързаната към тях инфраструктура.

Областите на сътрудничество, предвидени в писмото, включват оферта на Eni за 100% чисти HVO двигатели за тежкотоварните автомобили на IVECO. Висококачественото биогориво HVO може да се използва в чист вид във всички най-нови дизелови двигатели. Това е биогориво, получено от материали от растителен произход и отпадъци, произведено по патентованата технология Ecofining в биорафинериите на Eni във Венеция и Гела.

100% чистото HVO гориво позволява намаляване на емисиите на CO2 от 60% до 90% (изчислено за целия жизнен цикъл) в сравнение със стандартния микс от изкопаеми горива. Освен това Eni и IVECO възнамеряват да ускорят пазарната наличност на биометан, възобновяемо гориво, произведено от селскостопански отпадъци, което може да бъде както компресирано (CNG), така и втечнено (LNG). Това ще стане възможно чрез партньорства в Италия и в чужбина.

Сътрудничеството обхваща и инициативи в сферите на батерийните електрически превозни средства и превозните средства с водородни горивни клетки, както и свързаната с тях инфраструктура. IVECO има план за разработване на нови модели с електрически батерии, а след това и с водородни горивни клетки, докато Eni възнамерява да създаде мрежа от точки за зареждане. Eni Live Station в Сан Джулиано, близо до Местре (Венеция), е първата бензиностанция с водород в градска зона в Италия, тя ще бъде последвана от втора станция в Сан Донато Миланезе.

„Продължаваме по пътя си към декарбонизиране на мобилността, използвайки всички налични в момента опции и преследвайки всяка потенциална зона за развитие“, коментира Лука Сра, президент на бизнес отдел камиони в Iveco Group. „Това сътрудничество с ENI е допълнителна стъпка напред към постигането на целта на Iveco Group за нетни нулеви емисии на CO2 до 2040 г. То ще ни даде възможност да използваме огромния опит на двете компании, изграден с години на изследване и приложения в тази област, за да проектираме нови клиентски решения, които са екологично ефективни и ефикасни по отношение на намаляването на общите разходи за собственост. "

<< Обратно към новините