QUANTRON представи електрическия автобус CIZARIS

17.02.2022

QUANTRON представи електрическия автобус CIZARIS

Специалистът по е-мобилност Quantron AG представи по време на световна онлайн премиера своя нов изцяло електрически градски автобус CIZARIS.


 

12-метровият CIZARIS първоначално ще бъде пуснат на пазара в своята изцяло електрическа версия (CIZARIS 12 EV), последвана през 2023 г. от версията с горивни клетки (CIZARIS 12 H), използваща почти идентичен задвижващ механизъм. В името на новия автобус на QUANTRON има специална символика. “CI” идва от “City” - т.е. областта на приложение. “Z” означава “Нула (емисии)”, а “ARIS” произлиза от гръцки и значи “най-благородният/най-добрият”. Електрическият автобус и е първият модел, който носи новото лого на компанията.
 
CIZARIS въплъщава ценностите на марката QUANTRON със своите целенасочено поставени цветни компоненти в стил Absolute Zero Blue. Предната част на автобуса е визуално привлекателна благодарение на челното си стъкло, което е издърпано доста надолу, а под него е позиционирано новото лого.

Благодарение на дизайна си на изцяло електрически автобус, превозното средство няма конвенционалното отделение за силов агрегат в задната част и по този начин предлага впечатляващите 24 до 35 седящи места, в зависимост от вида батерия, като общо има място за до 95 пътника.
 
Достъпът до автобуса се осъществява през две или три врати с ширина 1200 мм. Високоефективна термопомпа/климатик Valeo с капацитет на охлаждане от 33 кВт осигурява приятен климат на борда. Разбира се, антивирусните филтри, както и затворената шофьорска кабина са сред възможните опции за оборудване. Специален акцент в интериора е изящен алуминиев таван с непряка странична светлина, както и допълнителни LED светлини, чийто цвят може да бъде променен при поискване.

Работното място на водача е разположено на повдигната платформа. Всеки шофьор може да намери оптималната за себе си позиция благодарение на висококачествените и регулируеми седалки от Isringhausen или Grammer. Удобният за хващане волан с новото лого на марката също се регулира в две посоки. От дясната страна на волана е лостът за рекуперация. Напълно дигитален инструментален клъстер от Actia предоставя информация за всички важни процеси и съобщения за състоянието на превозното средство. CIZARIS е един от малкото градски автобуси, които предлагат и отделна предна камера за наблюдение с голям монитор над кабината на водача. Електрическият автобус е оборудван с най-новите системи за безопасност като ABS/ASR, EBS 5.0, ECAS, а асистентът за изключване от Mobileye също може да бъде монтиран като опция. Оптималната противопожарна защита е осигурена в задното отделение, в модулите на батериите и други компоненти с високо напрежение, посредством пожароизвестители (температурни/газови сензори).

QUANTRON разчита на комбинацията от здрави и надеждни литиево-желязо-фосфатни батерии и високоефективен синхронен централен двигател от Dana/TM4, който от години се използва в десетки хиляди автобуси. От гледна точка на компанията производител, тази комбинация, която досега е била доста рядка в Европа, представлява перфектният вариант за преобразуване на енергията в задвижваща сила по възможно най-безопасния и ефективен начин. С между 242 и 424 кВтч избираем капацитет, батериите на CATL, монтирани само на покрива, се зареждат бързо с 65 до 150 кВт постоянен ток (DC) за два до пет часа. В средно натоварения eSORT 2 цикъл тази енергия е достатъчна за изминаването на от 220 до 370 км.

Централният двигател с водно охлаждане Dana/TM4, базиран на постоянния синхронен принцип (PSM), е практичен поради ниските си скорости и особено високата ефективност в сравнение с асинхронните двигатели. Той има мощност от 145/245 кВт (номинална/максимална) и максимален въртящ момент от 1055/3329 Нм. При версията на CIZARIS с горивни клетки ще се използва още по-мощен задвижващ агрегат.
 
Първоначално фокусът на продажбите на QUANTRON CIZARIS ще бъде върху пазарите на Източна Европа, Близкия изток, Скандинавия и Южна Европа. Поради специфичните изисквания на немския пазар, като например спецификациите по отношение на работното място на водача и други системи, пускането на модела в Германия, Австрия и Швейцария ще се осъществи през втората половина на 2022 г.
 
Научете всичко за новия електрически автобус CIZARIS от предстоящия мартенски брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн на www.transport-press.bg/.

<< Обратно към новините