Тест: Scania Touring HD е комфортен, сигурен и ефективен

03.12.2021

Тест: Scania Touring HD е комфортен, сигурен и ефективен

Scania Touring HD е икономичен, комфортен и сигурен съвременен туристически автобус за превози на дълги разстояния. Списание КАМИОНИ направи еднодневен тестдрайв на високо оборудвана версия на модела.За да види до къде е стигнало развитието на модела списание КАМИОНИ тества 12,8-метров Scania Touring HD от последно поколение по маршрут от София до Правец и обратно. Автобусът бе предоставен от Скания България. Трябва да отбележим, че представителството на шведската марка у нас във всеки един момент разполага с налични нови автобуси от този тип и е в готовност да откликне на клиентски интерес.За теста разполагаме с туристически автобус Scania Touring HD - K 410 EB 4x2 NI Евро-6. Дължината на автобуса е 12,86 м, при височина 3,80 м и ширина 2,55 м. Седящите места са 53+1+1. Вратите на салона са две – предна и по средата.

Двигателят на автобуса е Scania, шестцилиндров, редови, туробдизелов, с максимална мощност 410 к.с., разположен отзад. Резервоарът за гориво е пластмасов с двустранно зареждане и обем 500 л, а този за Adblue е с вместимост 80 л.

Предавателната кутия е 8-степенната Scania GR875R Opticruise - механична, с автоматично управление. Ретардерът Scania R4100D е 5-степенен и се управлява механично от лост на кормилната колона и автоматично – от спирачния педал. Предавателно число на главното предаване е 2,72. Окачването отпред и отзад е пневматично, като предният мост е независимо окачен.

Въпреки, че е на две оси, което го прави лек, автобусът е с дължина почти 13 м. Това дава възможност в салона да се разположат 53 седалки без компромис с разстоянието между редовете и с комфорта на пътниците, както се убедихме при теста.

В последното поколение на Scania Touring HD са вложени редица нови функции и оборудване, сред които автоматични ксенонови основни светлини, автоматични дневни LED светлини, както и мигачи по цялата странична линия на автобуса.

Както стана ясно, тестовият Scania Touring HD е с високо ниво на оборудване. То включва два хладилника – в арматурното табло отпред и при втората врата, пълноценна тоалетна, просторни външни багажници с достъп от двете страни, възможни благодарение на височината на автобуса от 3,8 м. Просторно е и спалното помещение за водача. До него има достъп от стъпалата на втората врата, както и отвън – от двете страни на автобуса. Снабдено е с осветление, климатизация и отопление и телефон.За улесняване на работата на водача и сигурно и безаварийно пътуване автобусът е снабден с множество активни и пасивни функции за сигурност и асистиращи системи като адаптивен круиз контрол, авариен спирачен асистент, система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение, пожарогасителна система DAFO, камера за заден ход, парктроник, камера за втората врата…

На пътя Scania Touring HD прави впечатление с отличната обезшуменост в салона. Следващото, което се нрави в автобуса са плавният ход и невероятно гладката возия. 13-литровият силов агрегат с мощност от 410 к.с. пасва идеално на Touring HD. Двигателят е мощен и еластичен. За плавния ход и ефективността на автобуса голяма роля играе прецизната работа на 8-степенната роботизирана предавателна кутия Scania Opticruise, чиято работа е напасвана много добре с двигателя.

Тестваният Scania Touring HD оправда очакванията. Автобусът е точно такъв какъвто трябва да бъде – комфортен, сигурен, безопасен и ефективен. С което шведският производител показва, че за повече от 10 години, не само е задържал, но е и повишил качеството при флагманския си модел. Потвърждение за това са доставените голям брой автобуси на български транспортни фирми, опериращи както в сферата на туризма, така и изпълняващи превози по различни международни и вътрешни автобусни линии.

Подробна информация за Scania Touring HD може да бъде намерена тук. При интерес към употребявани автобуси Scania може се запознаете с актуалната към момента кампания на следния линк: Кампания употребявани туристически автобуси Scania.

Повече за теста – в декемврийския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – на transport-press.bg, а видео – в канала ни в YouTube

Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините