Словения ограничава престоя в зоните за почивка на до 25 часа

23.11.2021

Словения ограничава престоя в зоните за почивка на до 25 часа

DARS, организацията, която управлява мрежата от магистрали на Словения, обяви, че тежкотоварните автомобили и автобусите ще могат да остават в зоните за почивка за максимум 25 часа.

[✕]

В изявление DARS посочва, че иска да даде на шофьорите на автобуси и камиони „почивката, от която се нуждаят, за да практикуват те професията си безопасно и здравословно“. От ДАРС допълниха, че броят на местата за паркиране и за почивка на магистралите е ограничен, поради което шофьорите не трябва да ги „заемат излишно дълго време“.

Както DARS посочва, новият Закон за правилата за движение по пътищата на Словения регулира и паркирането на превозни средства на местата за почивка на магистрали и на бързи пътища, както следва:

Автобуси и товарни автомобили с допустима максимална маса над 3500 кг могат да паркират на обозначените места за максимум 25 часа. Единственото изключение от това правило е, когато са в сила забраните за камиони. Глоба от 300 евро се прилага за водачи, които са хванати в по-дълъг престой, докато лицето, законно отговорно за камиона, ще бъде глобено с 1000 евро.

Водачите трябва да маркират видимо часа и датата на започване на престоя от вътрешната страна на предното стъкло (например: 17,18 ч., 25.11.2021 г.). На тези, които не го направят, се налага глоба от 150 евро.

Инспекторите, отговорни за пътните такси, ще извършват проверки, за да следят за спазването на правилата. В момента инспекторите раздават листовки на водачите на тежкотоварни автомобили, за да разпространят информацията за промените в правилата.

<< Обратно към новините