Neoplan Cityliner е Автобус на годината 2022

14.10.2021

Neoplan Cityliner е Автобус на годината 2022

Neoplan Cityliner спечели престижната международна награда Автобус на годината 2022 в оспорвана надпревара с останалите претенденти за отличието – Setra S 511 HD, VDL Futura FDD2 и Volvo 9700 DD.Наградата бе присъдена на Neoplan Cityliner от международното жури Автобус на годината, в което членува и списание КАМИОНИ. Международното жури е съставено от 22 професионални журналисти, специализирани в автобусния и пътническия транспорт, представители на 22 водещи специализирани издания от 22 държави. Всяка година журито организира Европейски автобусен тест за определяне на носителя на наградата Автобус на годината. По традиция в нечетни години тестът е за туристически автобуси, а в четни – за градски. Връчваната награда е съответно Coach of The Year и Bus of The Year.

През тази година домакин на Coach Euro Test 2021, който се проведе през септември в Блед, Словения, беше словенското списание Transport & Logistika. На старта застанаха четирима кандидати за славата  – дабълдекерите VDL Futura FDD2 и Volvo 9700 DD, както и моделите с висок под Neoplan Cityliner C и Setra S 511 HD.

През първия от четирите тестови дни бяха изпробвани ускорението, спирачният път и нивата на шум на автобусите. Следващите два дни членовете на международното жури имаха удоволствието да тестват моделите като водачи и като пътници, изминавайки почти 900 км по различни трасета, включително магистрали и двулентови пътища с много завои, спускания и изкачвания. В последния ден, след подробни дискусии и гласуване, беше избран победителят – Автобус на годината 2022 е Neoplan Cityliner.

Носителят на наградата Автобус на годината 2022 бе обявен и получи приза си по време на специално онлайн събитие в средата на октомври. Това е второ поредно отличие Coach of The Year за MAN Truck and Bus, след като производителят спечели наградата за 2020 г. с друг свой модел – MAN Lion’s Coach.

Настоящото поколение Cityliner е на пазара от 15 години, но наскоро беше напълно обновено, както по отношение на задвижването, така и в отделението за пътниците, шофьорската кабина, системите в помощ на водача и оборудването. По случай 50-годишнина на модела Neoplan подготви и специална серия, наречена Platin. Задвижващата личния впечатлява с производителност и плавна работа – 12-литровият дизелов двигател MAN D26 е комбиниран с автоматична предавателна кутия ZF EcoLife 2, която осигурява много удобно шофиране, въпреки само шестте си предавки. Моделът е идеален за пътувания по стръмни пътища и в градския трафик, а също така лесно се справя с предизвикателствата на магистралите.

“Платиненото издание на Neoplan Cityliner ни впечатли с икономичните си, но мощни и динамични характеристики на шофиране”, каза председателят на журито Том Терийсен. През 2006 г. бе представено последното поколение от този автобус, базирано на иконата по отношение на дизайна, Neoplan Starliner. Предлаган в три различни дължини, Cityliner бързо се утвърждава като популярен туристически автобус в цяла Европа, предлагащ уникално качество. “Дизайнът със сигурност беше една от многото точки, които ясно ни показаха, че Neoplan Cityliner напълно заслужава наградата”, допълни Терийсен.

<< Обратно към новините