TollPass вече предлага европейската услуга за плащане на тол такси EETS

21.09.2021

TollPass вече предлага европейската услуга за плащане на тол такси EETS

Услугата TollPass EETS за електронно събиране на пътни такси обединява тол таксуването в 11 европейски държави - България, Унгария, Австрия, Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швейцария и Полша.

[✕]


 

TollPass дава възможност на транспортния бизнес в България да използва Европейската услуга за електронно събиране на пътни такси (EETS) за единадесет държави, включително мостове и тунели. Това става само с едно бордово устройство от ново поколение. България е една от единадесетте европейски държави, които успешно въвеждат услугата в изпълнение на Директива 520/2019 на ЕС.

Новата услуга TollPass EETS осигурява много по-лесно, бързо и удобно заплащане на тол такси в България и Европа. Това се случва трансгранично, чрез един договор, един доставчик и едно бордово устройство. Ползите за транспортните компании са очевидни - намаляват се административните и оперативните разходи на бизнеса.

EETS по същество е европейска инициатива, като основната й цел е да стандартизира методите за събиране на такси. EETS осъществява замисъла на Европейския съюз за оперативна съвместимост при събирането на пътни такси, регламентиран в Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Към нея до сега са се присъединили единадесет държави, включително България.

TollPass EETS е създадена в помощ на транспортния бранш. Всяка транспортна компания, предоставяща услуги в Европа, всеки ден има десетки шофьори, които пътуват през много страни и във всяка от тях има различни системи и изисквания за събиране на пътни такси.

Поради тази причина водачът в камиона трябва да има няколко или дори дузина устройства, които позволяват идентифицирането и местоположението на превозното средство чрез системата, приложима в дадената държава. В резултат на това превозвачът трябва да подписва договори и да урежда сметки с много посредници.

Услугата TollPass EETS обаче позволява на тежкотоварните превозвачи да плащат пътни такси в Европейския съюз съгласно един договор, сключен с един доставчик и използвайки едно бордово устройство (OBU). За България това е TollPass.

Бордовото устройство TollPass EUROBOX поддържа отчитането на тол такси в над 11 държави и тол области. Това са България, Унгария, Австрия, Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Швейцария и Полша, както и за белгийския тунел Liefkenshoek и германските тунели Warnow и Herren.

Тол услугата включва ползването на цялата пътна мрежа на дадена страна или определена част от нея с платени такси (напр. магистрали, тунели, мостове), а в някои държави и спирки за почивка, паркинги и други.

Услугата е вече активна на портала TollPass.bg за всички нови клиенти с нови договори, за нови превозни средства в съществуващи договори, както и след смяна на оборудване за клиенти със съществуващи договор, използващи някой от досегашните варианти за автоматично тол таксуване на TollPass.

С новата услуга TollPass EETS на „Интелигентни трафик системи“ АД българските транспортни компании ще могат да се възползват, както от сертифицирано бордово устройство от последно поколение, отчитащо пътни такси в единадесет европейски държави, така и от множество други услуги, налични на TollPass.bg.

Това са онлайн сключване и управление на договори, отчети за всички тол транзакции в България и Европа, лесно активиране и изключване на отделни държави и тол области, както и услуга за възстановяване на ДДС и акцизи от европейски държави.

<< Обратно към новините