IVECO и Nikola подписаха Меморандум за разбирателство с пристанищeто в Хамбург

20.09.2021

IVECO и Nikola подписаха Меморандум за разбирателство с пристанищeто в Хамбург

По време на откриването на съвместното предприятие Nikola Iveco Europe в Улм, двете страни обявиха споразумение за сътрудничество в тестването и последващото внедряване на тежкотоварни електрически превозни средства и инфраструктура за зареждане с пристанище Хамбург.IVECO и Nikola Corporation подписаха Меморандум за разбирателство с пристанищната администрация на Хамбург.. В споразумението се посочва съвместното намерение за партньорство в две фази, включващо до 25 електрически превозни средства на батерии Nikola Tre (BEV), които ще бъдат доставени до пристанището през 2022 г.

Първата фаза включва тестване на Nikola Tre BEV в пристанището за транспортни и логистични операции заедно с високопроизводителни решения за зареждане. Във втората фаза в партньорството по проекта ще се реализира пълната интеграция на превозните средства в пристанищните операции, с инсталиране на инфраструктура за зареждане и поддръжка на място. Превозните средства, предвидени за тези две фази, ще бъдат американската версия на Nikola Tre със специални разрешителни за работа в пристанището.

„Хамбург преследва целта да стане по-благоприятен за климата в контекста на дългосрочната стратегия на ЕС, и неутрален по отношение на въглерода до 2050 г. Фокусът на пристанището е да се превърне в двигател в прилагането на технически иновации и пилотни проекти. Виждаме голяма съвместимост между нашите изисквания и камионите, които се произвеждат тук в Улм“, каза Йенс Майер, главен изпълнителен директор на пристанищната администрация в Хамбург.

"Хамбург е готов да постави нови стандарти и да се превърне в град, благоприятен за климата. Сътрудничеството с Nikola, производител на тежкотоварни превозни средства за транспорт с нулеви емисии и електрически батерии, е важен етап за нас. Искаме да работим заедно и да стартираме безпрецедентен пилотен проект с Nikola и IVECO, както и с партньори от сектора на логистиката в пристанище Хамбург. За мен този меморандум за разбирателство между Nikola и HPA е първa и решителна стъпка в превръщането на пристанище Хамбург в пилотен за иновативни и алтернативни задвижващи агрегати. От гледна точка на град Хамбург очаквам добро и ползотворно сътрудничество", потвърждава сенаторът по икономика и иновации в Хамбург, Михаел Вестхагман.

„Nikola приветства целите за устойчивост на пристанище Хамбург и се гордее, че работим съвместно по този проект“, каза изпълнителният директор на Nikola Марк Ръсел. „Компанията работи и по подобна програма в САЩ. Тези видове знакови споразумения продължават да подсилват глобалната промяна, която виждаме към ново бъдеще с нулеви емисии."

„Най-голямото по обем морско пристанище в Германия е идеалното място за нас, за да демонстрираме качествата и конкурентоспособността на Nikola Tre. Очакваме с нетърпение да видим първите резултати във фаза едно и да научим как можем най-добре да помогнем на пристанищната администрация в Хамбург в постигането на енергийните си цели “, каза Герит Маркс, президент автомобили за работа и специализирани превозни средства в CNH Industrial.

<< Обратно към новините