Nikola Tre тръгва от новия завод в Улм

16.09.2021

Nikola Tre тръгва от новия завод в Улм

Вълнуваща нова глава в историята на сътрудничеството за устойчив транспорт между IVECO и Nikola Corporation бе написана в Улм, Германия.Новата производствена база за електрическите тежкотоварни камиони Nikola Tre, беше представена публично и ще е готова да започне серийно производство до края на годината. Този етап бе постигнат в рекордно кратки срокове, както беше съобщено по-рано от IVECO, марка на CNH Industrial и от Nikola Corporation. Първите модели от Nikola Tre, произведени в Улм, ще бъдат доставени на клиенти в Съединените щати през 2022 г.

В допълнение към серията акумулаторни-електрически превозни средства (BEV), бъдещата еволюция на тази модулна платформа за тежкотоварни автомобили беше показана публично под формата на прототип на електрически камион с горивни клетки (FCEV). Този последващ модел на Nikola Tre ще влезе в производство в Улм до края на 2023 г.

Представителното събитие беше проведено в съответствие с настоящите стандарти за COVID-19 и беше ограничено до около 100 международни и национални заинтересовани страни и медии. Сред присъстващите бяха Герит Маркс, президент комерсиални и специализирани превозни средства в CNH Industrial и главен изпълнителен директор на групата Iveco; Марк Ръсел, главен изпълнителен директор и президент на Никола; Винфрид Херман, държавен министър на транспорта в Баден-Вюртемберг; Мартин Бендел, първи кмет на град Улм; Масимилиано Лаги, генерален консул на Италия в Щутгарт, Германия.

„Въпреки всички бизнес и глобални пандемични предизвикателства, пред които сме изправени, откакто за първи път обявихме това партньорство през септември 2019 г., е изключително възнаграждаващо да можем да сме тук днес като един екип и да станем свидетели на реализирането на упоритата ни работа, извършена навреме според нашите първоначални планове“, каза Герит Маркс по време на встъпителното си обръщение.

„Благодарение на доказания опит на IVECO и утвърден отпечатък, ние осигурихме платформа, върху която технологията на Nikola може да се развива. Сега нашият фокус е да гарантираме успеха на тази операция и съвместно да поемем водещата роля, когато става въпрос за неутрален за климата тежкотоварен транспорт на дълги и къси разстояния.

Разположено на 50 000 квадратни метра, от които 25 000 покрити, производственото съоръжение в Улм разполага със подразделения за финален процес на сглобяване, проектирани и оборудвани за превозни средства с електрически произход. Този обект и първата фаза на серийно производство е съвместна инвестиция на IVECO и Nikola и включва 160 доставчика, които ще участват в процеса от самото начало до края. Понастоящем се очаква производствената линия да може да произвежда приблизително 1000 единици камиона на смяна годишно, които постепенно ще се увеличават през следващите години. Очаква се заводът да работи в съответствие с принципите на Програмата за производство от световна класа, с цел постигане на нулеви отпадъци, нулеви аварии, нулеви повреди и нулеви складови наличности. Това е възможно благодарение на основните му характеристики, които включват изцяло дигитално управление на цеховете, проектирано да гарантира 100% проследимост и безхартиени операции.

„Това ново съоръжение е прекрасно, благодарни сме на екипите на IVECO и Nikola за тяхното сътрудничество и постоянство, за да го реализират“, каза изпълнителният директор на Nikola Марк Ръсел. „Това е още един важен етап за Nikola в изпълнение на стратегията и визията ни да бъдем световен лидер в решенията за транспорт с нулеви емисии.

”Проектиран и проектиран като безопасно, надеждно и високопроизводително транспортно решение с нулеви емисии, Nikola Tre ще движи промяната в сектора. Работата ни е базирана върху платформата за камиони на IVECO S-WAY с електрическа ос, разполагаме с модерната технология на Nikola за електрически и горивни клетки, заедно с ключови компоненти, предоставени от Bosch. Заедно екипите ни са проектирали модулна платформа, способна да използва горивни клетки, както и технология за задвижване на батерията. Първото пускане на технологията ни за пакета батерии ще стимулира развитието на основната платформа, преди да добавим горивната клетка като технология за разширяване на пробега.“

<< Обратно към новините