СБА и OMV изграждат най-голямата мрежа за наблюдение на пътищата

02.08.2021

СБА и OMV изграждат най-голямата мрежа за наблюдение на пътищата

Двете компании стартират партньорството си с 12 камери, следящи основни пътни артерии в страната.

[✕]

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) в партньорство с OMV България поставят началото на най-голямата публична мрежа за наблюдение на пътната обстановка в България. Проектът стартира с 12 камери, разположени на ключови пътни артерии в страната – магистрали, гранични пунктове, натоварени точки в големите градове и други. Камерите са достъпни онлайн на www.sba.bg/roads.

„Целта на този проект е да дадем на шофьорите леснодостъпна и ценна информация в реално време, за да могат да планират своето пътуване. По този начин смятаме, че ще спестим не само време и нерви на автомобилистите, но и ще помогнем за повишаване на пътната безопасност. Една от основните предпоставки за инциденти са нервността от неочаквани забавяния и неподготвеността за предстоящите усложнения на пътя. Ако камерите ни предотвратят дори и един пътен инцидент, то инициативата ни си заслужава“, заяви инж. Емил Панчев – председател на СБА.

„OMV България е дългогодишен партньор на СБА в редица инициативи, свързани с пътната безопасност и грижата за шофьорите. Монтирането на камери на бензиностанции на OMV, разположени на възлови точки в страната, ще даде бърз и лесен достъп до информация за актуалната пътна обстановка. Вярваме, че услугата ще е от голяма полза за всички пътуващи“, коментира Дечебал Тудор, управител на OMV България.

Едни от най-следените камери към момента са тези на граничен пункт Кулата-Промахон, които се намират в непосредствена близост до бариерите. За удобство на шофьорите в района има и друга камера на 166 км от магистрала Струма, в района на Чучулигово. Камери има още на магистралите Тракия, Хемус и Марица, на Петолъчката, на пътя Русе-Бяла и в градовете София, Варна, Бургас и Слънчев бряг. Камерите предоставят кадри на живо от птичи поглед за актуалните условия на пътя, без да събират никакви лични данни на шофьорите.

„Целта ни е през следващите години да продължим развитието на мрежата и да се превърнем в най-бързия и сигурен източник на информация за автомобилистите“, заяви още инж. Панчев.

<< Обратно към новините