Електрическият Citroën ë-Berlingo

23.02.2021

Електрическият Citroën ë-Berlingo

Новият електрически Citroën ë-Berlingo вече е факт. Електрическата версия на популярния малък ван залага без никакви компромиси на добре позната функционалност на Berlingo. ë-Berlingo ще бъде в шоурумите на френската марка през втората половина на 2021 г.


Подобно на варианта с ДВГ и ë-Berlingo се предлага в две дължини и с до седем места. Отличава се с три самостоятелни седалки на втория ред, мултифункционална облицовка на тавана Modutop® и отварящо се задно стъкло. ë-Berlingo може да се похвали с пробег с едно зареждане до 280 км (по WLTP) при с първокласен комфорт в кабината, плавно кормилно управление и 10,8 м диаметър на завой.

Електрическият двигател, както и при аналогичните модели на останалите марки, част от гамата на Groupe PSA, е с мощност 100 кВт (136 к.с.) и максимален въртящ момент от 260 Нм. ë-Berlingo достига максимална скорост от 135 км/ч, независимо от режима на шофиране. Режимите на шофиране се избират чрез селектора ë-Toggle.Normal осигурява 80 кВт и 210 Нм и дава най-добрия баланс между пробег и динамична производителност. Eco – 60 кВт и 180 Нм оптимизира консумацията на енергия чрез намаляване на мощността на отоплението и климатика, без да ги изключва напълно и чрез ограничаване на въртящия момент и мощността на двигателя. Power – 100 кВт и 260 Нм осигурява подобрена управляемост и производителност на автомобила при пренасяне на максимален товар. За да оптимизиране на пробега роля има рекуперацията на енергия в батерията при забавяне на скоростта и спиране. Степента на рекуперация се избира от бутона „B“ на централната конзола. В зависимост от стила на шофиране, литиево-йонната батерия на ë-Berlingo с капацитет 50 кВтч осигурява пробег до 280 км. ë-Berlingo се предлага с една и съща силова линия и при двете дължини.

Разположената под пода на товарния отсек батерия не оказва влияние върху пространството в кабината. Нивото на зареждането ѝ се извежда на инструменталния панел чрез индикатор за процент и чрез градуиран светлинен дисплей. Батерията има гаранция за осем години или 160 000 км (за 70% от капацитета ѝ в края на гаранцията). Сертификатът за капацитет на батерията се издава след проверка след една година или 20 000 км, а след това при всяко обслужване на всеки две години или 40 000 км.

Предлагат се три режима на зареждане. Батерията може да се зарежда в общия случай с помощта на обикновен контакт Green’up през нощта. За зареждане у дома, на работното място или на паркинг се изисква кабел Mode 2 (стандартен във Франция). Този режим на зареждане е съвместим със стандартен контакт 8A или усилен контакт 16A (кутия + контакт Green’Up), при което времето за 100% зареждане на батерията е намалено наполовина до 15 часа. Бързото зареждане изисква монтаж на стенна кутия Wallbox с мощност от 3,7 кВт до 22 кВт и кабел Mode 3 (опционален). При този метод времето за зареждане от 0% до 100% е 7,5 часа (еднофазна 7,4 кВт Wallbox) или 5 часа (трифазна 11 кВт Wallbox). Супербързото зареждане на обществена зарядна станция с мощност до 100 кВт става с вграден в зарядното устройство кабел Mode 4. Зареждането до 80% от капацитета на батерията става за 30 минути. Според производителя ë-Berlingo консумира средно 18 кВтч на 100 км пробег, което представлява разход от по-малко от 6 лева.

ë-Berlingo е оборудван и с функция за отложено зареждане с цел консумация на електроенергия в часовете с по-ниски тарифи, както и с функция за предварителна климатизация. С приложението MyCitroën клиентите могат да използват своя смартфон или таблет за дистанционна проверка на нивото на заряда и пробега на батерията, предварително задаване на температурата в кабината и конфигуриране на отложеното зареждане. Тези настройки са достъпни и директно от сензорния екран на автомобила в менюто „Energy“ на свързаната навигационна система. Тази операция е налична за домашно зареждане (Mode 2) или бързо зареждане (Mode 3) и може да се променя по всяко време.Интериорът на кабината е проектиран така, че да опрости използването на новия Citroën ë-Berlingo. Централната конзола помества управлението ë-Toggle, което контролира скоростната кутия чрез функциите Park (Паркиране), Reverse (Заден ход), Neutral (Неутрална позиция), Drive (Задвижване) и Brake (Спирачка), заедно със селектор за активиране на трите режима на шофиране: Eco, Normal и Power.

8-инчовият сензорен екран на ë-Berlingo включва раздел „Energy“ в менюто, осигуряващ достъп до електрическите аспекти на автомобила, включително енергийния поток (показване на работата на електрическия силов агрегат в реално време с активния режим на шофиране, ниво на зареждане на батерията), статистика за консумацията (включително средна консумация за пътуване в кВтч/100 км) и активиране на отложеното зареждане или предварително зададената температура в кабината. Наличен е и 10-инчов дигитален инструментален панел с висока разделителна способност (стандартно оборудване от версия Feel Pack). Дисплеят на инструменталния панел може да се конфигурира с акцент върху навигационната система или върху информацията за енергийния поток или системите за подпомагане на водача.

ë-Berlingo като част от програмата Citroën Advanced Comfort®, поставя акцент върху пространството, модулността и светлината, осигурявайки подобрен комфорт за пет или седем пътника на борда.

Клиентите могат да изберат дължината на своя автомобил - къса версия М с дължина 4,40 м, или дълга XL с дължина 4,75 м (допълнителни 35 см в междуосието и задния надвес). Независимо от версията, всички подземни паркинги са достъпни благодарение на височината под 1,90 м.Достъпът до пътническия салон в ë-Berlingo е опростен чрез две големи плъзгащи се странични врати, оборудвани с електрически стъкла, голяма задна врата, практична за товарене и разтоварване на тежки и обемисти предмети, и тонирано отварящо се задно стъкло, заедно с кора за поставяне и изваждане на предмети, без да се налага отваряне на багажника или когато пространството зад автомобила не е достатъчно за отваряне на задната врата. Версията XL има просторна кабина с обем до 4000 литра и товарна дължина от 3,05 м, заедно с щедро пространство за краката и обем на багажника до 2126 литра.

В духа на модулния дизайн ë-Berlingo може да се трансформира, за да отговори на всички нужди и предлага оптимална свобода на ежедневно използване. Той може да превозва пет до седем души в зависимост от версията или да освободи широко пространство за побиране на тежки и обемисти предмети.

Трите пълноценни индивидуални задни седалки на втори ред, всички с еднакъв размер, предлагат на пътниците щедро пространство за коленете от 156 мм. Сгънати по отделно или заедно, те могат да бъдат регулирани така, че да се получи желаната конфигурация, осигуряваща равен под по най-лесен начин.

При сгъната предна пътническа седалка, подът е напълно равен, а дължината на товара достига 2,70 м за версия M и 3,05 м за версия XL – идеална за транспортиране на дълги предмети. Третият ред с състои от две изваждащи се седалки. При версия XL седалките са монтирани върху релси и се плъзгат на 130 мм напред и назад за повече място за пътниците или за повече обем в багажника.

ë-Berlingo разполага с оптимален капацитет за съхранение на вещи от 167 литра и особено голям обем на багажника от 775 литра за версия M и 1050 литра за версия XL (в конфигурация с пет места). Сред 26-те места за съхранение само интелигентно проектираната облицовка на тавана Modutop® предлага 92 литра практични пространства с лесен достъп. Нишата от 60 л под тавана, достъпна от втория ред седалки или от багажника, издържа тежест до 10 кг. Обширните остъклени повърхности от 6,40 м2 и големият панорамен стъклен покрив дават отлична осветеност на интериора. Таванът може да бъде покрит с електроуправляема щора.

ë-Berlingo идва 18 полезни технологии за безопасно и спокойно шофиране. Сред тях са безконтактен достъп и стартиране, цветен Head-up дисплей (за първи път в сегмента), помощ при потегляне по наклон, предни, странични и задни сензори за паркиране, камера за заден ход с функция Top Rear Vision, интелигентни предни фарове, електрическа паркинг спирачка, круиз контрол и ограничител на скоростта и Park Assist - система, която автоматично открива дали дадено паркомясто е достатъчно широко за автомобила, след което извършва маневрите за паркиране в пълно спокойствие. Списъкът включва още активна спирачка за безопасност, система за предупреждение при напускане на лентата за движение, предупреждение за бдителността на водача, предупреждение за дистанция, предупреждение за необходимост от почивка, контрол на стабилността на ремаркето, контрол на сцеплението с помощ при спускане по наклон, разширено разпознаване на пътните знаци и система за следене на мъртвата точка на видимост…

Citroën ë-Berlingo е наличен с 3 три пакета за свързаност с цел безопасност и комфорт на всички пътници. Тези пакети са неразделна част от програмата Citroën Advanced Comfort® и са разработени да опростят достъпа до свързани услуги, които трябва да бъдат бързи и интуитивни. За безопасността на водача и пътниците новият Citroën ë-Berlingo Van идва с функцията Assistance & SOS. Тази услуга, част от оборудването Connect Assist позволява на водача да осъществи контакт със специален кол център. Connect Assist може да се използва за получаване на достъп до данни за автомобила като ниво на заряда, пробег, отложено зареждане, предварителна климатизация, местоположение на паркинга, километраж, следващо обслужване. Свързването и преглеждането на информацията е възможно чрез приложението My Citroën. Друга функция - Connect Nav може да се контролира и чрез гласово управление и да се използва за взаимодействие с функциите за навигация, телефон и радио. TomTom Traffic предоставя информация за трафика в реално време, за да идентифицира най-добрия маршрут. На разположение са и местоположенията на зарядните станции, паркингите, метеорологична информация и търсенето на интересни места (POI). Connect Play, чрез технологията Mirror Screen, съвместима с Apple CarPlay™ и Android Auto, позволява на водача да свърже смартфона си и да проектира екрана му върху този на автомобила.

<< Обратно към новините